spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΙσίδωρος Τσούρος, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. Χίου στο Lawnet.gr

Ισίδωρος Τσούρος, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. Χίου στο Lawnet.gr

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που θέτει το lawnet.gr σε Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν το δικηγορικό κλάδο και την προσφορότητα των κινητοποιήσεων των δικηγόρων, ο κ. Ισίδωρος Τσούρος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, έδωσε τις εξής απαντήσεις:

 

LAWNET: Υπάρχει κάποια από τις νέες ρυθμίσεις αναφορικά με τον δικηγορικό κλάδο που να αναγνωρίζετε ότι θα έχει τελικά θετικό αντίκτυπο ή έρχεται να αποκαταστήσει κάποια υφιστάμενη στρέβλωση;

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΡΟΣ: Πιστεύω ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες στρεβλώσεις προς όφελος δικηγορικών εταιρειών και τραπεζών. Άλλωστε, τα συμφέροντα αυτά έχουν τοποθετήσει τα δύο τελευταία χρόνια ανθρώπους-κλειδιά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ!

 

L: Αντίστοιχα ποιο από τα νέα μέτρα θα χαρακτηρίζατε ως το πλέον άδικο;

IΣ.Τ: Τα πάσης φύσεως παράβολα και φόρους που θα κάνουν ακόμη πιο ακριβή και απρόσιτη για τους οικονομικά αδύνατους που πληθαίνουν ολοένα.

 

L: Ειδικά για το ζήτημα του καθεστώτος ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιριών στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι οι αλλαγές θα πιέσουν περισσότερο την περιφέρεια ή τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων των μεγαλύτερων πόλεων;

ΙΣ.Τ.: Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα οδηγήσουν στην έξοδο από το επάγγελμα τους δικηγόρους Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

 

L: Με δεδομένες τις διαφωνίες ή ακόμη και ρήξεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στους κόλπους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κρίνετε ότι χωρεί συνολική αντιμετώπιση των επίμαχων ρυθμίσεων ή πράγματι διαχωρίζονται (ή και κατά περίπτωση συγκρούονται) τα συμφέροντα των μεγαλύτερων Συλλόγων από εκείνα των Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας της χώρας;

ΙΣ.Τ.: Τα συμφέροντα των δικηγορικών συλλόγων και των δικηγόρων ελάχιστα διαφέρουν είτε στην περιφέρεια, είτε στα αστικά κέντρα. Όμως η πολύχρονη πρακτική της μη σύγκλισης Γενικών Συνελεύσεων στην Αθήνα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, τη στιγμή που οι επιτήδειοι παραμυθιάζουν τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους των Αθηνών ότι έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα από τον δικηγόρο της Χίου.

 

L: Η επιλογή της αποχής στην οποία έχει προσανατολιστεί ο δικηγορικός κόσμος της χώρας έχει αποφέρει έως τώρα καρπούς; Πιστεύετε ότι αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντίδρασης; Εκτιμάτε ότι θα εξακολουθήσει ο ίδιος τρόπος κινητοποίησης;

ΙΣ.Τ.: Η αποχή σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Είναι όμως ένα σημαντικό και πολλές φορές αναποτελεσματικό όπλο. Στους ορκισμένους επικριτές της αποχής και μέχρι να αντιπροτείνουν κάποιο άλλο τρόπο αντίδρασης, απαντώ ότι δεν είμαι θιασώτης της αδράνειας και της απάθειας.

 

L: Προτάσεις εναλλακτικών τρόπων κινητοποιήσεων, ενδεχομένως πιο ευρηματικών, έχουν εξετασθεί ;

ΙΣ.Τ.: Έχουν προταθεί πολλάκις! Συλλαλητήρια, συμβολικοί αποκλεισμοί, παραιτήσεις από τα αξιώματά μας, λουκέτο στους δικηγορικούς συλλόγους, διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο…. Πάντοτε όμως σαμποτάρονται από εμάς τους ίδιους, δηλαδή τον αδιέξοδο τρόπο που λειτουργεί η Ολομέλεια. Σκεφτείτε ότι ένα χρόνο τώρα δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μία σελίδα της Ολομέλειας στο διαδίκτυο…

 

L: Πρόσφατα, μεταξύ άλλων, τόσο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κ. Ι. Αδαμόπουλος όσο και ο πρόεδρος του ΔΣΘ, κ. Βαλεργάκης υποστήριξαν αντιστοίχως ότι οι αλλαγές προωθούνται όχι κατ΄ απαίτηση των Ευρωπαίων, αλλά αντιθέτως καθ’ υπαγόρευση “εσωτερικών οικονομικών συμφερόντων”. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη ?

ΙΣ.Τ.: Τη συμμερίζομαι. Οι ζηλωτές είναι μέσα σε συγκεκριμένα γραφεία στην Ελλάδα.

 

Lawjobs