spot_img
spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςκ. Κων/νος Ιω. Βαλμαντώνης - Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών &...

κ. Κων/νος Ιω. Βαλμαντώνης – Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών & Εισαγγελέων

spot_img
spot_img
spot_img

Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε στις Παπαδάτες Μεσολογγίου το έτος 1936.Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δικηγόρησε στην Αθήνα επί μία δεκαετία. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα το έτος 1968. Υπηρέτησε πάρεδρος στην Αθήνα, πρωτοδίκης στη Λάρισα και την Αθήνα, πρόεδρος Εφετών στην Αθήνα, εφέτης στη Θεσ/νίκη και την Αθήνα,πρόεδρος Εφετών στην Αθήνα. Προήχθη το έτος 1999 σε Αρεοπαγίτη.Από το έτος 1986 μετέχει ενεργά στον συνδικαλισμό του δικαστικού σώματος. Εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης επί πέντε συνεχείς διετίες από το 1986 με την παράταξη του Παναγιώτη Γαλάνη και από το έτος 1988 έως ανεξάρτητος κινούμενος στον κεντρώο χώρο. Από 29/6/91 μέχρι και τις εκλογές Μαΐου 1996, για μια πενταετία, επί προεδρίας Παναγιώτη Κωστάκου ήταν εκλεγμένος , σχεδόν ομοφώνως άτομο κοινής αποδοχής , Ά αντιπρόεδρος της Ένωσης. Με την ιδιότητά του αυτή είχε αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Προέδρων εφετών και μετέπειτα Αρεοπαγίτη Παν. Κωστάκο.Όταν με το ν. 2172/93 καθιερώθηκε ο θεσμός της αυτοδιοίκησης στα μεγάλα δικαστήρια, εκλέχθηκε ως εφέτης μέλος του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών στις διετίες 1994-1996 και 1996-1998. Ως πρόεδρος Εφετών για τη διετία 1998-2000 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Πρόεδρος, ιδιότητα με την οποία υπηρέτησε τον Σεπτέμβριο 1999, οπότε παραιτήθηκε, λόγω αναλήψεως των καθηκόντων του ως Αρεοπαγίτης. Στις αρχαιρεσίες της Ένωσης του Έτους 2000 κατήλθε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δικαστικής Πρωτοπορίας, το οποίο πλειοψήφησε και από τον Ιούνιο του 2000 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.Καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του ως συνδικαλιστής εκτελούσε κανονικά τα δικαστικά έργα. Είναι ενεργό μέλος της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών. Από το έτος 1988 συμπεριλαμβάνεται στους επιμελητές της ύλης του Περιοδικού « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» και τακτικός σχολιαστής αποφάσεων .Ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης από το έτος 1992 και αργότερα , χωρίς να είναι ακόμη μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης , έχει πάντοτε ενεργό συμμετοχή στα θέματα της έκδοσης του περιοδικού, ήτοι διαπραγματεύσεις με τον εκδοτικό οίκο του Αντ. Σάκκουλα και επαφές με τον συντονιστή της ύλης. Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Παπαθανασίου και έχουν 2 παιδιά τον Γιάννη μαθητή στην Εθνική σχολή Δικαστών και την Έλενα ασκούμενη Δικηγόρο.

LawNet:Ποιος ο ρόλος που έχει επιφυλάξει η ελληνική πολιτεία στην Ε.Δ.& Ε. τόσο ε σχέση με το νομοπαρασκευαστικό έργο όσο και κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου?

κ.Κ.Β.:Ρόλος της Ε. Δ. Ε. σαν σωματείο σε σχέση με το νομοπαρασκευαστικό έργο δεν υπάρχει σε θεσμικό πλαίσιο. Μέλη μας μετέχουν σε διάφορες επιτροπές. Άτυπα ο Υπουργός Δικαιοσύνης μας αποστέλλει πάντοτε τα νομοσχέδια που αφορούν θέματα σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης και ζητεί τις απόψεις μας. Πρόσφατα ο σημερινός Υπουργός, καθηγητής κ. Μιχ. Σταθόπουλος , μας απέστειλε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διεξαγωγής των δικών, για το οποίο μάλιστα κληθήκαμε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εκφράσαμε τις απόψεις της Ένωσης .

LawNet:Ποιο το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη?

κ.Κ.Β.:Σχετικά με τα προβλήματά μας η θέση της Ε. Δ. Ε. Ως σωματείου είναι λεπτή και δύσκολη.Εκπροσωπούμε ένα χώρο εργαζομένων, που συνάμα είναι άμεσα όργανα του Κράτους. Διαπραγματευόμαστε τις θέσεις μας, έχουμε προβλήματα, υποβάλουμε αιτήματα, χωρίς να έχουμε δικαίωμα απεργίας. Το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη είναι η καθυστέρηση στην απονομή της.Βέβαια δεν είναι νέο, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί οξύ, σε τέτοιο βαθμό που να παραγράφονται τα αδικήματα.

LawNet:Οι σημαντικότερες προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων?

κ.Κ.Β.:Η νέα διοίκηση κατά προτεραιότητα ζητεί από την πολιτεία περιληπτικά: Α)να λάβει μέτρα για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, κάλυψη των κενών, αύξηση θέσεων με βάση τις σημερινές ανάγκες , κτίρια, μηχανοργάνωση, β) την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και πρόνοια για αναβάθμιση των δικαστικών λειτουργών. Ο φόρτος των υποθέσεων στα δικαστήρια της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων είναι τόσος, που υπερβαίνει την ανθρώπινη αντοχή. Η επετηρίδα είναι τόσο καθηλωμένη, που δικαστές παραμένουν στον ίδιο βαθμό 18 χρόνια Και γ) το συνταξιοδοτικό. Η σύνταξη ανέρχεται περίπου στο 42% των εν ενεργεία αποδοχών. Τούτο γιατί το νέο μισθολόγιο είναι επιδοματικό.

LawNet:Ποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και εισαγωγής της νέας τεχνολογίας ?

κ.Κ.Β.:Σε ελάχιστα δικαστήρια έχει εισαχθεί μηχανοργάνωση. Κατά κανόνα μέχρι στιγμής λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα, αγοράζονται Η/Υ , αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενε ς διαδικασίες σύνδεσης.

LawNet:Ποιος ο βαθμός ενσωμάτωσης του ευ/κου δικαίου στο εθνικό, στα πλαίσια της απονομής δικαιοσύνης?

κ.Κ.Β.:Δεν είναι γνωστός ο βαθμός της ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού δικαίου στο εθνικό, στα πλαίσια της απονομής της δικαιοσύνης. Καθημερινά παρουσιάζονται περιπτώσεις εφαρμογής και καταβάλλονται ενημερωτικές προσπάθειες. Η λύση βέβαια και ελπίδα μας για το μέλλον είναι η προετοιμασία των δικαστικών λειτουργών με το νέο αντικείμενο γνώσης στη Εθνική Σχολή Δικαστών

spot_img

Lawjobs