spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςκ. Νικόλαος Τραυλός "Απολογισμός της 12ετους λειτουργίας του ALBA"

κ. Νικόλαος Τραυλός “Απολογισμός της 12ετους λειτουργίας του ALBA”

1. Ύστερα από 12 έτη συνεχούς λειτουργίας του ALBA, ένας σύντομος απολογισμός θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρώτον, πετύχαμε την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως κυρίως προκύπτει από τα προγράμματα συνεργασίας με γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (π.χ. INSEAD), από την ομάδα των διακεκριμένων καθηγητών εξωτερικού που αποδέχονται την πρόσκλησή μας για συμμετοχή στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο ή/και για διδασκαλία / έρευνα στα προγράμματά μας και από τα βραβεία που οι φοιτητές μας κερδίζουν σε διεθνείς διαγωνισμούς (π.χ. Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Σχεδίων).

Δεύτερον, έχουμε κερδίσει την αναγνώριση της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως προκύπτει από το υψηλό ποσοστό (πάνω από 90%) απορρόφησης των αποφοίτων μας από την αγορά εργασίας, την αποστολή στελεχών στα κανονικά εκπαιδευτικά μας προγράμματα ή στα σεμινάρια εκπαίδευσης στελεχών (executive seminars), από την ανάθεση στο ALBA της διοργάνωσης και υλοποίησης ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών (π.χ. ALBA – EFG EUROBANK ERGASIAS ΜΒΑ Πρόγραμμα), και από τις σημαντικές δωρεές που φυσικά και νομικά πρόσωπα κάνουν στο ALBA (π.χ., η Επώνυμη Έδρα στη Χρηματοοικονομική, «Καίτη Κυριακοπούλου», η Επώνυμη Καθηγητική Θέση «Κων/νος Καψάσκης», η Επώνυμη Ερευνητική Θέση «Γεώργιος Δ. Μαύρος», η Επώνυμη Ερευνητική Θέση «Τάσος Παπαστράτος» και το Πρόγραμμα ανάκλησης καθηγητών από το INSEAD “TITAN-INSEAD VISITING, PROFESSORS PROGRAM”.

Τρίτον, έχουμε ωθήσει τα Κρατικά Πανεπιστήμια και άλλους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς να προσφέρουν Μεταπτυχιακά Προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο γνώσεων των επαγγελματικών στελεχών στη χώρα μας.

2. Οι πυλώνες αυτής της επιτυχημένης πορείας.

Οι πυλώνες επιτυχίας μας είναι:

(i) Ο μη-κερδοσκοπικός χαρακτήρας μας που μας επιτρέπει να υποστηρίζουμε την επιστημονική έρευνα για τη δημιουργία νέας γνώσης που διαχέεται δωρεάν στο κοινωνικό σύνολο.
(ii) Η επιμονή μας σε υψηλή ποιότητα στην εκπαίδευση, έρευνα και εξυπηρέτηση των φοιτητών μας.
(iii) Η στενή σχέση με την επιχειρηματική κοινότητα.
(iv) Η πρόσληψη διακεκριμένων, διεθνώς, καθηγητών με πλούσιο ερευνητικό έργο και εκτεταμένη διδακτική και συμβουλευτική εμπειρία.
(v) Η καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων αποδοχής και προαγωγής φοιτητών στα ακαδημαϊκά μας προγράμματα.
(vi) Η επιμονή μας στη διάδοση σύγχρονης επιστημονική γνώσης που ταυτόχρονα είναι σχετική με τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει το κάθε επιχειρηματικό στέλεχος.

3. Η σχέση με την Ελληνική αλλά και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα

Η σχέση με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι πολύ στενή. Για παράδειγμα, οργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα διεθνή συνέδρια που συγκεντρώνουν εκατοντάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Οι καθηγητές μας συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύουν τις ερευνητικές τους εργασίες στα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχουν στις συντακτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Εξίσου στενές είναι οι σχέσεις μας και με την Ελληνική επιστημονική κοινότητα, στην έκταση που μας το επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

4. Η σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι και ρεαλιστική και ουσιαστική για τους αποφοίτους του ALBA;

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, ειδικά οι απόφοιτοι του Προγράμματος Full-Time MBA, και ειδικά αυτοί, διότι είναι οι μόνοι που δεν εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, πετυχαίνουν ποσοστό απορρόφησης τουλάχιστον 90%, πέντε μήνες από το πέρας των σπουδών τους. Σε αυτό συμβάλλει ουσιαστικά και η διοργάνωση από το ALBA των Ημερών Καριέρας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην τελευταία μας διοργάνωση συμμετείχαν 87 εταιρείες.

5. Μεταπτυχιακά για νομικούς-managers;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω για το εξειδικευμένο Πρόγραμμα MSc in Business Studies for Law Practitioners. Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργία αυτού του Προγράμματος, το οποίο είναι πρωτοποριακό. Στόχος του είναι να συνδέσει το νομικό επάγγελμα με τη σύγχρονη διοικητική επιστήμη. Προσπαθούμε να μυήσουμε τους νομικούς στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των σύγχρονων μάνατζερς, ώστε να μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Πέρα από αυτό, πιστεύουμε ότι κάθε δικηγόρος σήμερα, πρέπει να μπορεί να διοικήσει την επιχείρησή του, το γραφείο του. Επιβράβευση για το έργο μας σε αυτόν τον τομέα είναι η παραδοχή των νομικών που παρακολουθούν το Πρόγραμμα ότι αυτό το Πρόγραμμα τους παρέχει ουσιαστικά επαγγελματικά εφόδια.

Lawjobs