κ. Σφακιανάκης Μάνος – Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

0

Πόσο εύκολη είναι η δίωξη ηλεκτρονικών εγκλημάτων λαμβάνοντας υπόψιν την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας;

ΣΜ Η έρευνα των Η/Ε και η διαδικασία του εντοπισμού των ηλεκτρονικών ιχνών είναι αρκετά δύσκολη και πολύ χρονοβόρος. Μία έρευνα μπορεί να διαρκέσει από ένα μήνα έως και δύο χρόνια. Ο λόγος της μεγάλης διάρκειας είναι διότι οι χρήστες του διαδικτύου που ερευνώνται και που έχουν καταγγελθεί στην υπηρεσία μας ότι έχουν διαπράξει μια αξιόποινη πράξη λαμβάνουν διάφορα διαδικτυακά μέτρα προστασίας ,έτσι ώστε ο εντοπισμός του να καθίσταται αρκετά δύσκολος.

Σε κάθε διαδικτυακή έρευνα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους του δράστη, το οποίο για κάθε χρήστη του ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι μοναδικό, και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο.

Πιστεύετε ότι τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα που διαθέτετε επαρκούν ή ο ανθρώπινος παράγοντας είναι τελικά ο καθοριστικός;

ΣΜ  Ο σωστός συνδυασμός των τεχνικών μέσων μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα είναι η χρυσή συνταγή για καλά αποτελέσματα. Εάν υπάρχουν μέσα (Η/Υ μαζί με λογισμικό) χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση του Αστυνομικού προσωπικού ,τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Στην υπηρεσία μας πιστεύω ότι υπάρχει η σωστή αναλογία σε τεχνικά μέσα και προσωπικό.

Μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα από τους χρήστες ; Μπορείτε να προτείνετε κάποια;

ΣΜ
  Προληπτικά μέτρα προστασίας στο διαδίκτυο πρέπει πάντα να λαμβάνονται από τους χρήστες αυτού, διότι οι κίνδυνοι από ιούς ,παράνομες εισβολές, και υπερβολικές χρεώσεις σε τηλεφωνικούς λογ/σμούς είναι αρκετοί.

Προτείνομε ο χρήστης που εισέρχεται στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ από dial up σύνδεση να κλείνει με κωδικό που θα προμηθευτεί από τον Ο.Τ.Ε τις εξερχόμενες διεθνείς κλήσεις, καθόσον υπάρχει ο κίνδυνος του dialler (κώδικας που συνδέει τον Η/Υ του χρήστη σε I.S.P της αλλοδαπής με αποτέλεσμα την υπερβολική τηλ/κή χρέωση του). Επίσης ο χρήστης θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει προγράμματα για την προστασία από ιούς και ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Ως απλός χρήστης του ΙΝΤΕΡΝΕΤ τι δεν αποχωρίζεστε ποτέ ; Αισθάνεστε απολύτως ασφαλής κατά την χρήση των Η/Υ ;

ΣΜ  Δεν αποχωρίζομαι ποτέ τον φορητό μου Η/Υ, ο οποίος έχει σύνδεση με κάρτα δεδομένων 3G/GPRS/WLAN για ταχύτητες έως 4Mbps ,έτσι ώστε να είμαι πάντοτε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο από όποιο σημείο και αν ευρίσκομαι.
Κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και με τα προγράμματα που διαθέτουμε αισθανόμαστε ασφάλεια, πλην όμως απόλυτη ασφάλεια δεν αισθανόμαστε ποτέ! Και αυτό διότι καθημερινά κυκλοφορούν νέοι ιοί και κώδικες έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ενδεχόμενο μη έγκαιρης πληροφόρησης και ενημέρωσης των αντίστοιχων προγραμμάτων που υπάρχουν στους Η/Υ μας.

Η υφιστάμενη τεχνολογική υποδομή και αντίστοιχα το νομικό πλαίσιο αποτελούν εξίσου αρωγούς στο έργο σας , ή θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση σε κάποια από τα δύο;

ΣΜ Η τεχνολογική υποδομή μαζί με την νομοθεσία είναι απολύτως αναγκαίες για την σωστή τεκμηρίωση των εξιχνιασθέντων υποθέσεων που αφορούν ηλεκτρονικά εγκλήματα. Στην περίπτωση που θα υπάρχει τεχνολογική υποδομή χωρίς την κατάλληλη νομοθεσία ,μέσα από την οποία θα οριοθετούνται οι εγκληματικές συμπεριφορές ,τότε θα έχουμε πρόβλημα ως προς την απονομή δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα τιμωρούνται από την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία ,πλην όμως η χώρα μας στις 23.11.2001., υπέγραψε στην Βουδαπέστη μεταξύ πολλών άλλων χωρών μία συνθήκη μέσα στην οποία υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα ( Συνθήκη της Βουδαπέστης). Η εν λόγω συνθήκη βρίσκεται αυτή την χρονική περίοδο σε διαδικασία μελέτης ,επεξεργασίας και υιοθέτησης της από την χώρα μας .