spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΝ.Κανελλόπουλος vs Μ.Ζαφειρόπουλος

Ν.Κανελλόπουλος vs Μ.Ζαφειρόπουλος

Μετά τη θητεία σας στο Δ.Σ. του ΔΣΑ, ποια αναγκαιότητα καλείστε να υπηρετήσετε από τη θέση του Προέδρου, εφόσον εκλεγείτε στις επικείμενες εκλογές;

Ν.Κ.:«Η αυτοπροβολή του έργου των συνδικαλιστών, ειδικά κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, ελάχιστη αξιοπιστία παράγει, αφού οι κατεστημένες συνδικαλιστικές παρατάξεις αναμασούν στα προεκλογικά τους προγράμματα τις ίδιες χιλιοειπωμένες εξαγγελίες, τις οποίες και δεν υλοποιούν ποτέ. Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί ισοπεδωτικά και να διαγράφει τη συνδικαλιστική δράση καθενός μας.
Ήδη από το 2ο τεύχος του περιοδικού «ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ», τον Ιανουάριο του 2005, έχουμε καταθέσει τις προτάσείς μας για τη σύγχρονη δικηγορία, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι:
– η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων από τα γραφεία μας,
– η διαμεσολάβηση,
– η αποϋλοποίηση των ενσήμων,
-η πιστοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής των δικηγόρων,
-ο άμεσος περιορισμός της αρμοδιότητας του Πολυμελούς,  
-η κατάργηση της εικοσαήμερης προκατάθεσης των προτάσεων στο Πολυμελές – η διεύρυνση του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού και
– η αύξηση των γραμματίων προείσπραξης των δικηγορικών αμοιβών.
Αυτές οι προτάσεις μεταξύ άλλων, αποτελούν τον κορμό του προγράμματος του συνδυασμού «ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ», τον οποίο έχω τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ, ως Υποψήφιος Πρόεδρος.                
Η συμμετοχή στο συνδυασμό αυτό νέων προσώπων χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, χωρίς επιδίωξη επαγγελματικής ανέλιξης ή πολιτικής καριέρας μέσω του Συλλόγου, με κοινό συνδετικό κρίκο την απόφαση για αλλαγή του τοπίου στο ΔΣΑ προς την κατεύθυνση της σύγχρονης δικηγορίας, αποτελεί την εγγύηση για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών, εφόσον οι συνάδελφοι- δικηγόροι τιμήσουν το συνδυασμό μας και εμπιστευτούν το όραμά μας».

Μ.Ζ: «Είναι αλήθεια ότι όσοι είμαστε ενεργοί και μάχιμοι δικηγόροι, βιώνουμε καθημερινά στα δικαστήρια, στα γραφεία, σε κάθε χώρο άσκησης του λειτουργήματός μας, την αγωνία των συναδέλφων για το μέλλον του κλάδου, σε ένα διεθνές περιβάλλον που εξελίσσεται και αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Στην «Ώρα Δικηγόρων» αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά. Με όραμα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, και με συγκεκριμένο σχεδιασμό, για να καταστήσουμε το όραμα αυτό πραγματικότητα.
Η υποψηφιότητά μου δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Υπηρετεί την ανάγκη να συγχρονιστούμε με την εποχή μας. Να αλλάξουμε ταχύτητα. Να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά. Να αγγίξουμε τα πραγματικά προβλήματα της δικηγορίας, και να βρούμε από κοινού λύσεις. Να φέρουμε τον δικηγόρο σε πρώτο πλάνο, να του δώσουμε την ευκαιρία να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία».

   Ως συνδικαλιστής, συμμετέχετε ενεργά στα δρώμενα του ΔΣΑ. Ως επαγγελματίας, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τη δράση σας;

Ν.Κ.: «Η επαγγελματική μου διαδρομή άρχισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο φοίτησα αφού προηγουμένως είχα ολοκληρώσει σπουδές στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία στο Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ως νέος δικηγόρος, τόλμησα αμέσως να ανοίξω δικό μου γραφείο και να ξεκινήσω μόνος μου σε μια δύσκολη εποχή, όπου έπρεπε να ανταγωνιστώ με μεγάλα και οργανωμένα γραφεία με σταθερή πελατεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικογένειά μου δεν είχε σχέση με το δικηγορικό επάγγελμα. Το εγχείρημα αυτό για την εποχή εκείνη ήταν τολμηρό και η διαδικασία σκληρή, όπως άλλωστε θα ήταν και υπό τις σημερινές συνθήκες. Όμως, η αφοσιωμένη και στοχευμένη δουλειά, αλλά και η αποφασιστικότητά μου απέδωσαν, έτσι ώστε σήμερα, παρά τις καθημερινές δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματός μας να μην μετανιώνω για την επιλογή μου, που εξακολουθεί να με γοητεύει όπως την πρώτη ημέρα. Τη στιγμή λοιπόν που είχα ήδη θέσει σοβαρές και στέρεες πλέον βάσεις στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία και έχοντας αντιληφθεί τί μπορεί και τί πρέπει να βελτιωθεί στην επαγγελματική μας ζωή, ασχολήθηκα ενεργά πλέον με τα συνδικαλιστικά προβλήματά μας, από τη θέση του συμβούλου του ΔΣΑ.
Ως δικηγόρος ασχολούμαι κυρίως με το εμπορικό και το αστικό δίκαιο, καθώς επίσης και με το οικονομικό ποινικό. Άλλωστε, εδώ και μόλις ένα περίπου χρόνο απέκτησα με leasing τη δική μου επαγγελματική στέγη στην οδό Ομήρου».

Μ.Ζ: «Επιτρέψτε μου να διατηρώ για τον εαυτό μου την ιδιότητα του μαχόμενου δικηγόρου. Όλα αυτά τα χρόνια, οι συνάδελφοι με γνωρίζουν καλά, γιατί συναντιόμαστε καθημερινά στους χώρους εργασίας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Ποτέ μου δεν αισθάνθηκα συνδικαλιστής. Ο συνδικαλισμός δεν είναι επάγγελμά. Το επάγγελμά μου είναι δικηγόρος. Και θέλω να υπηρετήσω τους συναδέλφους μου, προωθώντας μια  νέα αντίληψη για τον δικηγορικό συνδικαλισμό. Που αντιμετωπίζει ζητήματα αιχμής και συμπαρίσταται στον δικηγόρο, αντί να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί, και να απουσιάζει από το πλευρό του συναδέλφου που μοχθεί για την επιβίωση και την καταξίωσή του».

    Με αφορμή τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, κατά τα τελευταία 3-4 έτη, θεωρείτε ότι ο κλάδος των δικηγόρων επωφελήθηκε της ευκαιρίας ώστε να προβεί στη δική του αυτοκάθαρση;

Ν.Κ.:«Ο θεσμικός ρόλος που διαχρονικά έχει ο δικηγόρος στην κοινωνία καθιστά αυξημένες και τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας μας.
Η παροχή αρωγής στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η ενάσκηση του επαγγέλματός μας στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων, η αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους μας και η συμμετοχή μας στην πρώτη γραμμή των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων, αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων των δικηγόρων.
Βέβαια και η δική μας κοινωνία δεν είναι κοινωνία αγγέλων και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ασυνείδητων συναδέλφων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους εκθέτουν, εκτός από τους ίδιους και συνολικά το δικηγορικό σώμα.
Ωστόσο, πεποίθησή μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων λειτουργεί με επαγγελματική ευσυνειδησία και κοινωνική ευθύνη, οι λίγες δε εξαιρέσεις, σαφώς και δεν μπορούν να ακυρώσουν τον κανόνα. Δυστυχώς όμως, ο κλάδος μας, όχι μόνο δεν κατάφερε αλλά δεν επεδίωξε καν την αυτοκάθαρσή του, από τα όποια μελανά στοιχεία του, αφού δεν έγινε καμία πραγματική προσπάθεια από πλευράς Διοίκησης του ΔΣΑ, διάφανης και αμερόληπτης  λειτουργίας των πειθαρχικών οργάνων και ουσιαστικής εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.
Το ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ και εγώ προσωπικά, δεσμευόμαστε ότι δεν θα περιοριστούμε στην συγκυριακή διαπίστωση του φαινομένου, ούτε θα επιδοθούμε σε αποσπασματικές και επιλεκτικές παραπομπές και τιμωρίες συναδέλφων μας στα πειθαρχικά όργανα για επικοινωνιακούς λόγους, τα οποία από τη φύση τους αποτελούν ultimum refugium, αλλά θα φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται αυστηρή και δίκαιη κρίση με ίσους όρους για όλους, τόσο ως λύση καταστολής αλλά κυρίως ως εργαλείο πρόληψης.
Συγκεκριμένα, θα εισηγηθούμε τη νομοθετική κατοχύρωση του Κώδικα Δεοντολογίας με αναθεώρηση των κείμενων διατάξεων, και ειδικότερα:
 – την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών με μέχρι και δύο έτη υποχρεωτικής παύσης από την άσκηση της δικηγορίας,  έως και οριστική διαγραφή για σοβαρά παραπτώματα,
– την ειδική πρόβλεψη πειθαρχικών ποινών για την παράνομη διαφήμιση των δικηγόρων, τη συμμετοχή σε ‘’τηλεδίκες’’ και τον αθέμιτο ανταγωνισμό,
 – την επιλογή πειθαρχικών δικαστών για πενταετή θητεία, με κλήρωση από κατάλογο εξήντα (60) δικηγόρων, στον οποίο θα περιλαμβάνονται δικηγόροι με τουλάχιστον 15ετή δικηγορική εμπειρία που θα έχουν διακριθεί για την επαγγελματική αρτιότητα και την ηθική ακεραιότητά τους,
– τη δυνατότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης και με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ και τον περιορισμό των υπερεξουσιών του Προέδρου του ΔΣΑ,
– τον ορισμό εισηγητή και πειθαρχικού τμήματος με σύστημα επιλογής αντικειμενικό, ισότιμο και κυκλικό, για να αποκατασταθεί η αρχή του φυσικού δικαστή και των διαφανών και αμερόληπτων διαδικασιών στο Πειθαρχικό του Συλλόγου μας, αλλά και την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων με υποχρεωτική έκδοση αποφάσεων εντός εξαμήνου από της αναφοράς και με άμεση εκτέλεση των αποφάσεων».

Μ.Ζ.:«Η ελληνική κοινωνία έχει συνηθίσει να τοποθετεί ψηλά στην αξιακή ιεραρχία τον δικηγόρο. Και εκεί οφείλουμε να τον κρατήσουμε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά του λειτουργήματός μας.
Η κάθαρση είναι ένα καθολικό αίτημα, μια απαραίτητη συνισταμένη για να πάμε μπροστά. Ειδικά εμείς όμως, στον χώρο της δικαιοσύνης, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς και τις τοποθετήσεις μας. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά, στηριζόμενοι στην αυτοκάθαρση. Ο ρόλος μας είναι ουσιαστικός, δεν ωφελούν όμως οι κορώνες, ο εύκολος εντυπωσιασμός, ο λαϊκισμός.
Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στον χώρο της δικαιοσύνης, να ανακτήσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία προς την κοινή γνώμη, η οποία μας κρίνει πλέον περισσότερο αυστηρά, να φροντίσουμε ώστε όλοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

   Ποια τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου, τα οποία και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση του ΔΣΑ, αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές; Ποια από αυτά αξιολογείτε ως άμεσης προτεραιότητα;

Ν.Κ.: «Τα βασικότερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση του ΔΣΑ είναι η επίλυση του ασφαλιστικού, η βελτίωση των συνθηκών άσκησης της δικηγορίας και βεβαίως το φλέγον ζήτημα του δικηγορικού πληθωρισμού.
Τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα που δεσμεύομαι να διευθετήσω κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρικής μου θητείας είναι:
– Η δημιουργία του γραφείου του Προέδρου και των Συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, ώστε να σηματοδοτείται η παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου στο χώρο συσσώρευσης των προβλημάτων με σκοπό την προσπάθεια άμεσης επίλυσής τους.
-Η συνεργασία με δικαστικές ενώσεις και συλλόγους δικαστικών υπαλλήλων, έτσι ώστε να απλοποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν διαδικασίες και γραφειοκρατικές συμπληγάδες, που μας καθιστούν καθημερινά τους ‘’μικρούς βοηθούς‘’ της γραμματείας.
– Η μόνιμη στελέχωση και λειτουργία γραφείου στο ΔΣΑ (help desk), από έμπειρους δικηγόρους που θα συμβουλεύουν τους νέους και ασκουμένους δικηγόρους, τόσο για την ομαλή ένταξή τους στη δικηγορία, όσο και για την επιστημονική τους κατάρτιση στο πολυδαίδαλο περιβάλλον της νομικής πληροφόρησης.
–    Η υλοποίηση, επιτέλους, των σχεδίων ανέγερσης του ‘’Σπιτιού του Δικηγόρου’’ στην οδό Μαυρομιχάλη, με χώρους που θα χρησιμοποιούν οι δικηγόροι για εκπαίδευση, επικοινωνία και αναψυχή.
– Η αναβάθμιση και ριζική λειτουργική αναμόρφωση της ιστοσελίδας του ΔΣΑ στο Internet και ποιοτικός εκσυγχρονισμός της Τηλεματικής».

Μ.Ζ: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός μας, που επιβάλλουν την εξωστρέφεια, τη συγχρονία με την Ευρώπη, με ολόκληρο τον κόσμο. Προβλήματα που μας αφορούν όλους.
Έχουμε σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: Τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Το Ασφαλιστικό. Τον δικηγορικό πληθωρισμό, που απογοητεύει πρωτίστως τους νέους συναδέλφους. Την αναμόρφωση των νομικών σπουδών. Την άσκηση. Τη σύγχρονη οργάνωση των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας. Την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου.
Όλα αυτά τα θέματα χρονίζουν και δεν μπορούμε πλέον να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Τις λύσεις θα τις βρούμε από κοινού, και θα τις εφαρμόσουμε, με ευεργετικά αποτελέσματα για όλους».

   Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα το οποίο κληροδοτεί η προηγούμενη διοίκηση, ενώ είχε την ευκαιρία να το έχει ήδη επιλύσει;

Ν.Κ.: «Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια να επιλυθούν τα λιμνάζοντα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο οποίος με βάση τον Κώδικα περί Δικηγόρων συντάσσει την ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ΄ επανάληψιν δεν δέχτηκε να εισαχθούν καν προς συζήτηση πολλώ δε μάλλον να συζητηθούν, προτάσεις, που εγγράφως επανειλημμένα υπέβαλα στο ΔΣ του ΔΣΑ προς αντιμετώπιση των προβλημάτων μας αλλά και με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συλλόγου μας.
Ωστόσο, θέση δική μου όσο και του συνδυασμού «ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» είναι ότι η άσκηση στείρας κριτικής σε πρόσωπα και πρακτικές, χωρίς την αντίστοιχη θετική προσέγγιση των προβλημάτων με την υποβολή προτάσεων, όχι μόνον δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά περαιτέρω συμβάλλει καθοριστικά στη διαιώνιση και αναπαραγωγή τους.
Σε απάντηση, λοιπόν, στην εξαετή λυπηρή απραξία της Διοίκησης του Συλλόγου μας, παραπέμπω στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας, όπου προτείνουμε λύσεις που έχουν τύχει διεξοδικής επεξεργασίας από πολυμελείς επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ και όχι μόνο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στο οποίο καταλήξαμε μετά από διαλεκτική σχέση με τους συναδέλφους. Με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, το πρόγραμμά μας  αποτελεί σχέδιο βάσης και εργαλείο δουλειάς, με 7 ενότητες, 7 πυλώνες της δικηγορίας του αύριο.
Το πρόγραμμα αυτό δεν συνιστά ευχολόγιο, ούτε αποτελεί τη σύνθεση σκόρπιων και «ακατέργαστων» προτάσεων, που έτυχε να αντιγραφούν από το φυλλάδιο της προηγούμενης τριετίας, και που την επόμενη των εκλογών θα παραμείνουν κιτρινισμένο γράμμα σε κάποιο συρτάρι».

Μ.Ζ.:«Δεν ταιριάζει στην αισθητική μου να κοιτάζω πίσω. Προσωπικά ο ίδιος, αλλά και όλοι οι σύμβουλοι του Συνδυασμού «Ώρα Δικηγόρων», κοιτάζουμε μπροστά. Στο μέλλον. Χωρίς όμως να αποσπούμε την προσοχή μας από το σήμερα, από τον διπλανό μας συνάδελφο, από τα ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Η ώρα της αλλαγής είναι τώρα. Και θα ήταν ασυγχώρητο να κάνουμε πίσω, στην απαίτησή μας για έναν σύγχρονο Δικηγορικό Σύλλογο, όπως τον ονειρευόμαστε. Για ένα λειτούργημα που θα μας τιμά και θα το τιμούμε».

    Η αποχή της πλειοψηφίας των δικηγόρων από τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι εντυπωσιακή. Πως σκοπεύετε να τους κινητοποιήσετε, ως υποψήφιος;

Ν.Κ.: «Η προσπάθεια που ξεκίνησε με το περιοδικό ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και σήμερα με την ίδρυση και λειτουργία του συνδυασμού ‘’ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ’’ έχει βρει μεγάλη απήχηση στο νομικό χώρο.
Συνάδελφοι με πολυετή εμπειρία στο επάγγελμα, αποστασιοποιημένοι για χρόνια από το ΔΣΑ, νέοι δικηγόροι που έως τώρα αντιμετώπιζαν με απαξία το Σύλλογο, έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε βαρύτερη την ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι τους.
Πράγματι, στις τελευταίες αρχαιρεσίες παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού συμμετοχής των εκλογέων, το οποίο κατά τη γνώμη μας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μιας αξιόπιστης πρωτοβουλίας, όπως φιλοδοξούμε ότι αποτελεί το ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.
Με αυτά τα δεδομένα απευθυνόμαστε στους δικηγόρους που συνειδητά έχουν απορρίψει τις υπάρχουσες παρατάξεις και τους καλούμε να πορευθούμε μαζί, με σκοπό να γυρίσουμε σελίδα στο Σύλλογο, να εκσυγχρονίσουμε το επάγγελμά μας και να καταστήσουμε και πάλι το δικηγόρο πρωταγωνιστή στην κοινωνία.     
Το ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, εξάλλου, αποτελεί τη μοναδική ελπίδα ανανέωσης της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, αφού είναι ο μοναδικός ίσως συνδυασμός που φιλοδοξεί να φέρει νέα πνοή στο Σύλλογό μας, να εκλέξει νέα μέλη στο Συμβούλιο, να δώσει νέο όραμα στις επιλογές του και να κλονίσει το θεσμό των ‘’ισοβίων συμβούλων’’, που από ‘’χαριστική αιτία’’ έναντι όλων υμών επανεκλέγονται στο ΔΣ του ΔΣΑ χωρίς πρόδηλο αντάλλαγμα για τον κλάδο μας. Το αύριο μας ως δικηγόροι και ως κλάδος, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές μας».
 
Μ.Ζ.: «Κανένα ‘’εγώ’’ δεν πρέπει να είναι τόσο δυνατό ώστε να μπαίνει πάνω από το ‘’εμείς’’. Και το ‘’εμείς’’ το συνθέτουμε όλοι μαζί οι δικηγόρο της Αθήνας. Αποτελεί δέσμευσή μου, το να ανοίξουμε τον Σύλλογο στους δικηγόρους. Θέλουμε κάθε συνάδελφο να δίνει καθημερινά τη μάχη της προόδου, της εξέλιξης, της δημιουργίας. Εμείς άλλωστε δεν κυνηγάμε τις καρέκλες, ούτε σκοπεύουμε να γαντζωθούμε σε οποιοδήποτε αξίωμα. Μας ενώνει το λειτούργημά μας, και ο συνεκτικός αυτός δεσμός, είναι πολύ ισχυρός.
Προσδοκώ λοιπόν ότι αυτή τη φορά, περισσότεροι συνάδελφοι θα κινητοποιηθούν, ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Για τη ζωή μας πρόκειται, άλλωστε. Για την καθημερινότητα και το μέλλον μας».

Lawjobs