spot_img
spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςPaul Beckett - Γενικός Διευθυντής της νομικής εταιρείας Mann & Partner

Paul Beckett – Γενικός Διευθυντής της νομικής εταιρείας Mann & Partner

spot_img
spot_img
spot_img

Το συνέδριο για τις Off-shore εταιρείες στην Αθήνα αποτελούσε μέρος μιας σειράς συνεδρίων, που είχαν ξεκινήσει από τη Ζυρίχη, τη Γενεύη και το Λονδίνο. Σύμφωνα με όσους το παρακολούθησαν είχε απόλυτη επιτυχία. Εσείς είστε ικανοποιημένοι;

Το συνέδριο της Αθήνας είχε τεράστια επιτυχία, κάτι που ούτε κι εμείς περιμέναμε. Μεγάλη συμμετοχή είχαμε κυρίως από δικηγόρους, καθώς πολλοί είναι νομικοί σύμβουλοι σε off-shore εταιρείες και ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν για διάφορα ζητήματα, όπως φορολογικά. Ζητούσαν συμβουλές, πώς να αντιμετωπίσουν τις πολλές αλλαγές που παρατηρούνται στις οff-shore εταιρείες παγκοσμίως.

Ποιος ήταν ο σκοπός όλων αυτών των Συνεδρίων που διοργανώσατε στις διάφορες χώρες της Ευρώπης;

Η G7 και ο ΟΑΣΑ μας πιέζουν και μας λένε ότι είναι άδικο να υπάρχουν “φορολογικοί παράδεισοι”. Έτσι λοιπόν έγιναν κάποιες αλλαγές, προκειμένου αυτές οι εταιρείες να εξακολουθούν να λειτουργούν σε διάφορες χώρες χωρίς προβλήματα. Οι χώρες, που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι», επειδή απλά φορολογούν λιγότερο τις off-shore εταιρείες, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τους νόμους τους και τη σχετική νομοθεσία, ώστε να είναι συμβατή με τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτό, επειδή συμβαίνει συχνά, δημιουργεί κάποιες πρόσθετες απορίες στο δικηγόρο, ο οποίος ρωτάει και εμείς πρέπει να απαντάμε.
Ο σκοπός, λοιπόν, όλων αυτών των συνεδρίων ήταν να εξηγήσουμε ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στη φορολογία των διαφόρων χωρών, όπου λειτουργούν off-shore εταιρείες. Θέλαμε να υποδείξουμε τρόπους σε όλες αυτές τις εταιρείες να μειώσουν τους φόρους τους κι όχι να τους αποφεύγουν, όπως πιστεύεται.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς θόρυβος για τις Off-Shore εταιρείες, γιατί πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή διακίνηση μαύρου χρήματος. Στην Ευρώπη υπάρχει η ίδια καχυποψία;

Και στην Ευρώπη υπάρχει αυτή η καχυποψία, αλλά η ILS θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζει πρώτα απ’ όλα ποιος είναι πίσω από αυτές τις εταιρείες, τους ιδιοκτήτες και το εμπόριο που διεξάγουν, για να μπορέσει να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και να μην γίνεται μέσω αυτών ξέπλυμα χρήματος. Τα ρωτάμε όλα. Αν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία σχετικά με τις δραστηριότητες αυτών των εταιρειών, εμείς πρώτοι το καταγγέλλουμε και αρνούμαστε να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία.

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις εταιρείες; Υπάρχει νομικό κενό;

Οι off-shore εταιρείες αναγνωρίζονται σε όλον τον κόσμο, με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίζονται και οι Ανώνυμες Εταιρείες ή οι Περιορισμένης Ευθύνης κλπ. Δεν διαφέρουν σε τίποτα με τις άλλες εταιρείες. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο που να εφαρμόζεται. Η διαφορά είναι συστήνονται σε χώρες, όπου η φορολογία είναι χαμηλή. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό. Όλες αυτές οι εταιρείες αναγνωρίζονται από τους νόμους όλων των κρατών και είναι τελείως νόμιμες. Βέβαια, μία εταιρεία μπορεί να έχει παραρτήματα σε διάφορες χώρες, όμως και πάλι από νομικής απόψεως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, απλά αυτές οι θυγατρικές φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την χώρα που βρίσκονται κι όχι με βάση την έδρα της κύριας εταιρείας.

Πώς επιλέγονται τα σημεία (οι χώρες), που συστήνονται αυτές οι εταιρείες; Με βάση μόνο φορολογικά κριτήρια;

Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πουλάμε εταιρείες, πουλάμε δομές για να συσταθούν, δίνουμε απλά συμβουλές σε ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πού θα ήταν καλύτερα να συστήσουν μία τέτοια εταιρία και πώς. Βασικό μας κριτήριο είναι οι χώρες να έχουν μικρή φορολογία, αλλά και αυστηρούς νόμους, ώστε να μην επιτρέπουν τις παράνομες συναλλαγές. Η επιλογή όμως δεν γίνεται μόνο με βάση τη φορολογία, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως τοπικούς. Οι οff-shore εταιρείες ασχολούνται με διάφορους τομείς, όχι μόνο με το εμπόριο, αλλά και με το χρηματιστήριο, τις τράπεζες κλπ. Κάνουν τα πάντα, εκτός από το να παντρεύουν…. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγονται χώρες που διαθέτουν αρκετούς τομείς στους οποίους θα μπορούσε να επενδύσει μία off-shore εταιρεία. Η Ελλάδα για παράδειγμα, θεωρείται ιδανικός τόπος για τη σύσταση off-shore εταιρειών, γιατί έχει μία ισχυρή ναυτιλία, που την φέρνει σε επαφή με όλες τις χώρες του κόσμου, έχει τον τουρισμό, που θεωρείται μία πολύ καλή επένδυση για πολλούς, αλλά και άλλους ενδιαφέροντες τομείς. Στην Ελλάδα, εργαζόμαστε 21 χρόνια, οι νόμοι της είναι αυστηροί και δεν επιτρέπουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κάποιες χώρες το επιτρέπουν και γι’ αυτό το λόγο θα σταματήσουν σιγά-σιγά να γίνονται εκεί off-shore εταιρείες. Μέχρι σήμερα θεωρούνται κατάλληλες μόνο 40 χώρες για σύσταση off-shore εταιρειών.

Με ποια κριτήρια διακρίνονται μεταξύ τους ως περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές οι off-shore εταιρείες;

Όσο πιο αυστηροί είναι οι νόμοι σε μία χώρα, τόσο πιο αξιόπιστες και σοβαρές είναι οι εταιρείες, που συστήνονται. Γιατί αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν να έχουν αυτές οι εταιρείες παράνομες δραστηριότητες. Off-shore σε χώρες με δυνατή οικονομία όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία κλπ. θεωρούνται πολύ πιο αξιόπιστες σε σχέση με άλλες σε άλλες τοποθεσίες. Μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο ΟΑΣΑ καταρτίζει έναν κατάλογο με τις χώρες που θεωρεί πιο αξιόπιστες για τη σύσταση off-shore εταιρειών.


Τα κέρδη των off-shore εταιρειών, ποιος κλάδος της παραγωγής τα απορροφά περισσότερο; Της ναυπηγικής, του εμπορίου…;

Όλοι οι κλάδοι της παραγωγής απορροφούν κέρδη των off-shore εταιρειών. Κυρίως, όμως, βοηθούν την οικονομία των χωρών που έχουν την έδρα τους, καθώς συνεισφέρουν στους τομείς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Βέβαια, ένα μεγάλο μερίδιο των κερδών απορροφά σίγουρα η ναυπηγική και οι αεροπορικές εταιρείες. Οι off-shore ελέγχουν θα λέγαμε σήμερα το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

spot_img

Lawjobs