Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Πρ. Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος

0

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, αναφέρθηκε σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον εισαγγελικό κλάδο, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης και ο θεσμικός ρόλος του Eισαγγελέα στην ελληνική έννομη τάξη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντιεισαγγελέας Εφετών και Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παραχώρησε συνέντευξη στο LawNet.gr, στην οποία αναφέρθηκε στα θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο εισαγγελικός κλάδος, περιλαμβανομένων των μισθολογικών μειώσεων, των νέων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και της προσπάθειας επικαιροποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ ▶

 

Σχετικά με τις μειώσεις των μισθών των εισαγγελέων και γενικά των δικαστικών λειτουργών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο κ. Τζαβέλλας δήλωσε ότι η διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων εκ μέρους του κλάδου συναρτάται ευθέως με τη διασφάλιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, η οποία επιφυλάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση στους δικαστικούς λόγω της αυξημένης βαρύτητας του λειτουργήματος τους. Επίσης, όπως τόνισε, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει αναδείξει, εκτός από τα οικονομικά, πληθώρα ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τον κλάδο της δικαιοσύνης, όπως είναι «ο τρόπος νομοθέτησης της πολιτείας και ο οφειλόμενος σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων, ως εκδήλωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Η αύξηση του κόστους πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη, λόγω της κρίσης, δεν στοιχειοθετεί απαραίτητα παρεμπόδιση του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας, αφού όπως επεσήμανε ο κ. Τζαβέλλας, το κόστος λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους ασκούν άκριτα το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, για αδικήματα όπως η εξύβριση, η συκοφαντική δυσφήμηση και η ψευδορκία, σε βάρος της ταχύτητας διεκπεραίωσης σοβαρότερων υποθέσεων.

Όσον αφορά τις προσπάθειες επικαιροποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τις οποίες είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Τζαβέλλας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, για να δει η Ένωση Εισαγγελέων τι λείπει σε κάθε επίπεδο απονομής δικαιοσύνης και τι θέλουμε να κάνουμε».

Σε ερώτημα σχετικά με τις νέες μορφές εγκληματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εισαγγελείς, καθώς το ηλεκτρονικό και το οικονομικό έγκλημα παρουσιάζουν ταχύτατη εξέλιξη, ο κ. Τζαβέλλας επεσήμανε ότι η ίδρυση και λειτουργία του θεσμού της δικαστικής αστυνομίας, ο οποίος προβλέπεται στο Ν.2145/1993 αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής θεσμοθετηθεί, θα βοηθούσε αρκετά στη διακρίβωση των συγκεκριμένων εγκλημάτων, μέσω της διενέργειας εξειδικευμένων ανακριτικών ενεργειών υπό την εποπτεία των Εισαγγελικών αρχών.
Τέλος, δήλωσε πως αν και πρακτικές όπως η μείωση των μισθών και οι κακές συνθήκες που επικρατούν στις δικαστικές αίθουσες αποτελούν πλήγματα για το δικαστικό φρόνημα, ο εισαγγελικός κλάδος παραμένει ανεπηρέαστος στην άσκηση του έργου του.