Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει στον κατάλογό του νέες παθήσεις που μπορεί να σας επηρεάζουν ως δικηγόρο, ειδικά αν έχετε συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, ή αλλιώς γνωστό ως “κάψιμο”, από την υπερβολική εργασία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (σύνδρομο Burnout), αποτελεί πάθηση η οποία προκαλείται από την συνεχή εργασία που φτάνει στα όρια της εξουθένωσης, της απόσπασης προσοχής, της πλήξης, της οξυθυμίας και του αισθήματος ανεπάρκειας, σε σημείο που ουσιαστικά το υποκείμενο αισθάνεται καταβεβλημένο και άρρωστο.
Σύμφωνα με το σχετικό εγχειρίδιο του ΠΟΥ, αυτές οι συνθήκες περιγράφουν και την κατάσταση πολλών δικηγόρων, ειδικά σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.
Κάποια βασικά συμπτώματα του συνδρόμου Burnout είναι τα ακόλουθα:
Αίσθημα εξάντλησης ενέργειας και εξουθένωσης.
Μειωμένο ενδιαφέρον για εργασία, αίσθημα αρνητισμού για καθετί που σχετίζεται με αυτή.
Μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους γιατρούς να προβαίνουν σε ενδελεχή διάγνωση και απόρριψη άλλων βασικών διαταραχών προτού καταλήξουν στο σύνδρομο Burnout, καθώς το άγχος και άλλες διαταραχές συμπεριφοράς, είναι δυνατόν να χρήζουν εντελώς διαφορετικής θεραπείας. Το σύνδρομο Burnout εντούτοις προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον φόρτο εργασίας και δεν σχετίζεται με άλλες καθημερινές καταστάσεις. Για την αντιμετώπισή του, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα, να προχωρούν σε άλλες θεραπείες ή να προτείνουν απλά ξεκούραση.
Αν δεν έχετε φτάσει ακόμα στο σημείο να έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, έστω και σε πρώιμη φάση, υπάρχουν πέντε τρόποι για να αποφύγετε την εξάντληση που προκαλεί το σύνδρομο αυτό:
Σαφής αντίληψη της κατάστασης: Οτιδήποτε προκαλεί έντονο άγχος και στρες μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό όσο φαίνεται, οπότε κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε μια βαθιά ανάσα, για να βάλετε τον εαυτό σας σε θέση να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα, να αναζητήσετε ψύχραιμα επαρκείς λύσεις, και σαφώς να ζητήσετε βοήθεια, χωρίς αυτό να θεωρείται σημάδι αδυναμίας.
Χιούμορ: η αναζήτηση του χιούμορ στην καθημερινότητα μπορεί να κάνει θαύματα. Έχει άλλωστε διαπιστωθεί επιστημονικά ότι το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τις διανοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Άσκηση: οι τακτικές προπονήσεις επίσης απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν την εγκεφαλική κόπωση. Η άσκηση αναπτύσσει επίσης το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και βελτιώνει τον ύπνο.
Ύπνος: έξι έως επτά ώρες τη νύχτα είναι αρκετός- και σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας – παρά οκτώ ώρες ή περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής σχολής του UC San Diego. Επομένως οι δικηγόροι θα πρέπει να «επενδύσουν» σοβαρά στον επαρκή ύπνο και την άσκηση.
«Αρκετά!»: Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν και δεν αντέχετε άλλο, μάλλον είναι η ώρα να καταστρώσετε ένα «σχέδιο διαφυγής». Και μην αμελείτε την γνώμη των επίσης εξαντλημένων συνεργατών σας ! Συν τοις άλλοις, οι φίλοι είναι συχνά η πρώτη γραμμή “πρόληψης”, για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Άλλωστε, η σκληρή, άναρχη και άκρως ανταγωνιστική πραγματικότητα στην πλειοψηφία των Ελλήνων Δικηγόρων απαιτεί σχέδιο αντιμετώπισης και πρόληψης από την πληθώρα των αρνητικών συνεπειών στην υγεία και στην επιβίωσή μας.
Η παύση, η επανεκκίνηση και η επαναπροσέγγιση ίσως είναι το πιο “ανέξοδο φάρμακο”, για πολλούς από εμάς.