Συμφωνία για νέα Οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου

Αστυνομική συνεργασία: Συμφωνία της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Share

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών. Το συμφωνηθέν κείμενο πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ακολουθήσει η τυπική διαδικασία έκδοσης της πράξης.

Το κείμενο αυτό θα ρυθμίσει τις οργανωτικές και διαδικαστικές πτυχές της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της. Θα εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου στις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε άλλα κράτη μέλη και θα αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των διαύλων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Τα κράτη θα διαθέτουν ενιαίο σημείο επαφής (SPOC), που θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ. Σε επείγουσες περιπτώσεις, οι ζητούμενες πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται εντός οκτώ ωρών, εάν περιέχονται σε βάση δεδομένων άμεσα προσβάσιμη από το SPOC ή τις αρχές επιβολής του νόμου, και εντός τριών ημερών, εάν το SPOC ή οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να τις λάβουν από άλλες δημόσιες αρχές ή ιδιωτικούς φορείς. Για όλα τα άλλα αιτήματα, οι πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται εντός επτά ημερών.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογούν κατά περίπτωση αν θα πρέπει να αποστέλλουν αντίγραφο των πληροφοριών και στην Ευρωπόλ. Η εφαρμογή δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA), που διαχειρίζεται η Ευρωπόλ, θα γίνει ο προεπιλεγμένος δίαυλος επικοινωνίας.

Ιστορικό

Οι περισσότερες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δραστηριοποιούνται σε πάνω από τρεις χώρες και αποτελούνται από μέλη με πολλαπλές εθνικότητες που εμπλέκονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες. Η δομή αυτών των εγκληματικών ομάδων εξελίσσεται όλο και περισσότερο, με ισχυρά και αποτελεσματικά συστήματα επικοινωνίας και διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των μελών τους.
Από τις αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι η ισχύουσα απόφαση-πλαίσιο που διέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δεν αξιοποιείται επαρκώς στην πράξη, δεν είναι αρκετά σαφής και δεν διασφαλίζει επαρκή και ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών.

Για τον λόγο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2021 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για τη ρύθμιση των διασυνοριακών πτυχών της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε όλα τα στάδια της ποινικής έρευνας.

Table of contents [hide]

LawJobs

Ροή Ειδήσεων

Δημοφιλή