Ξεκίνησε την Παρασκευή στο Ναυτοδικείο Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα», στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ογδόντα επιβάτες και μέλη του πληρώματος στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 στην Πάρο.
Κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος είναι ο Βασίλειος Γιαννακής, πλοίαρχος, και ο υποπλοίαρχος της μοιραίας βάρδιας Αναστάσιος Ψυχογιός, ενώ σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορούμενοι είναι τα μέλη του πληρώματος Γιώργος Τριαντάφυλλος ύπαρχος, Γεράσιμος Σκαδαρέλης Α μηχανικός, Δημήτρης Τσούρας ασυρματιστής και Παναγιώτης Κάσδαλης ναύτης. Για πλημμελήματα κατηγορούνται επίσης ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τότε MFD, και το μέλος του ΔΣ Νίκος Βικάτος, καθώς και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ Παναγιώτης Τσόρβας.
Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, ο πλοίαρχος Β.Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, σωματικές βλάβες από αμέλεια, διατάραξη της ασφάλειας υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου. Ο ύπαρχος και ο Α μηχανικός για ανθρωποκτονία απο αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Ο ασυρματιστής Δ.Τσούρας για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου, χωρίς τη συναίνεση του πλοιάρχου και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.
Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είναι ο Νίκος Λεοντής και δικαστές οι Γ.Κοντός και Δήμητρα Τσουτσάνη. Αναπληρωματικοί δικαστές είναι οι Βασίλης Λαμπρόπουλος και Χαράλαμπος Θανέλας. Εισαγγελέας έδρας είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και αναπληρωματικός του είναι ο Αριστείδης Φραγκιαδάκης.