ΑΠ: Στην Αθήνα 40 Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Share

Ο Άρειος Πάγος είχε την τιμή για πρώτη φορά να φιλοξενήσει στην Αθήνα από 3 έως 5 Οκτωβρίου τ.ε. τις εργασίες του Συνεδρίου του Δικτύου των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά μετείχαν 40 Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων και συνεργάτες τους. Στο Συνέδριο αυτό μετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Marko Bošnjak, ο Έλληνας Δικαστής του ως άνω Δικαστηρίου, κ. Ιωάννης Κτιστάκης και ο Πρόεδρος του EFTA Court, κ. Pall Hreinsson. Η επιλογή της Ελλάδας, ως της χώρας που θα φιλοξενούσε τις εργασίες του Συνεδρίου το 2024, αποτέλεσε μία ακόμα αναγνώριση του υψηλού κύρους του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου περιλάμβαναν τις θεματικές των επιπτώσεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Εθνικό Δίκαιο, της μεθοδολογίας προσέγγισης των σχετικών νομικών πληροφοριών, της αξιοποίησης του εργαλείου των προδικαστικών ερωτημάτων και της κανονιστικής ισχύος των αποφάσεων του ΕΔΑΑ, του συγκριτικού δικαίου, της εκτίμησης της ελκυστικότητας των ευρωπαϊκών δικαστικών συστημάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η προσέλκυση υψηλού επιπέδου νομικών επαγγελματιών για το δικαστικό σώμα και το δυναμικό των δικαστικών υπαλλήλων. Σημαντικό σημείο των εργασιών του Συνεδρίου αποτέλεσε ο σύγχρονος προβληματισμός ως προς το ζήτημα της έκτασης της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των μετασχόντων καταγράφηκαν και θα αποτελέσουν την ευκαιρία για ουσιαστικό προβληματισμό των μελών του Δικτύου στα παραπάνω θέματα.

Ο Άρειος Πάγος συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά fora, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο Δίκτυο των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφει τις σύγχρονες τάσεις στα ευρωπαϊκά δικαστικά συστήματα και μεταφέρει σε αυτά την εμπειρία των Ελλήνων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τις καλές πρακτικές του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

LawJobs

Ροή Ειδήσεων

Δημοφιλή