Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου «Οι νέες εξελίξεις στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας», την επιμέλεια του οποίου έχει η διακεκριμένη διεθνώς νομικός και ακαδημαϊκός, κ. Ειρήνη Σταματούδη.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «ο νόμος 2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματα είναι από αυτούς που ευτύχησαν στη χώρα μας, διότι παρά τις επιβεβλημένες αρκετές αλλαγές που έγιναν, θεωρείται από την υιοθέτησή του μέχρι σήμερα ως ένας από τους πιο επιτυχημένους πανευρωπαϊκά».
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο συγκεκριμένος νόμος «έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην αδήριτη ανάγκη προστασίας των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, χωρίς τους οποίους άλλωστε πολιτισμός δεν νοείται». Πρόσθεσε δε πως «οι διατάξεις του ήταν πρωτοποριακές για την εποχή τους και αποτέλεσαν προάγγελο και πρότυπο για άλλες διατάξεις που υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από την ΕΕ ή για τον τρόπο με τον οποίο υιοθετήθηκαν».
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης επεσήμανε πως ο τομέας της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει γνωρίσει τριγμούς, αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ δικαιούχων και χρηστών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο νούμερο ένα τομέας δικαίου πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς που όχι απλώς γνωρίζει τρομερή εξέλιξη αλλά και δοκιμάζεται σθεναρά από αυτήν», κάνοντας αναφορά σε μια σειρά μεγάλων προσκλήσεων όπως το διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain (μπλοκ-τσέην), οι λεγόμενες εμβυθιστικές παραστάσεις (που συνδυάζουν τον πραγματικό κόσμο με την εικονική πραγματικότητα), η τρισδιάστατη εκτύπωση, τα πολυμέσα, που δοκιμάζουν τα όρια του νόμου».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι δεν αρκεί η συμβολή του νομοθέτη, ούτε οι αλλαγές του νόμου. «Εδώ πρέπει να υπάρχει μία καθαρή σύμπραξη μεταξύ νομοθέτη και εφαρμοστή του δικαίου, δικηγόρων και δικαστών, προκειμένου ένας νόμος να εξυπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους έχει τεθεί να υπηρετήσει, τους λόγους για τους οποίους έχει ψηφιστεί» τόνισε με έμφαση ο κ. Ν. Κακλαμάνης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιμελήτρια της έκδοσης κ. Ειρήνη Σταματούδη τονίζοντας ότι «ο τομέας της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομά της και πολλές από τις καινοτομίες του νόμου οφείλονται σε εκείνη».