Περισσότερα από τα μισά κτίρια δικαστηρίων θα κλείσουν στην Μ. Βρετανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας των κορωνοιού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης, ανακοίνωσε εχθές το πρωί η κυβέρνηση.
Ένα δίκτυο 158 δικαστηρίων θα παραμείνει ανοιχτό για τα πιο σημαντικά ακροατήρια, με φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι οι προσωρινές αλλαγές, σχεδιασμένες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, «θα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός βασικού συστήματος δικαιοσύνης επικεντρωμένου στις πιο σημαντικές υποθέσεις». Επίσης, όπως αναφέρεται, το κλείσιμο θα εξασφαλίσει αποτελεσματική κοινωνική αποστασιοποίηση για τους παρευρισκόμενους στα δικαστήρια, ενώ οι εργασίες καθαρισμού και ασφάλειας θα επικεντρωθούν πλέον σε λιγότερα κτίρια.
Ο επικεφαλής της Βρετανικής κυβέρνησης, Robert Buckland, δήλωσε: «Έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια για τη διατήρηση του λειτουργικού μας συστήματος. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται δημιουργικά για να διασφαλίσει ότι πολλές υποθέσεις μπορούν να συνεχιστούν. Δεν μπορουν όλες οι υποθέσεις να αντιμετωπιστούν εξ αποστάσεως και έτσι πρέπει να διατηρήσουμε λειτουργικά τα δικαστήρια”.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα και θα διατηρηθούν “για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές και συμβουλευτικές οδηγίες για την υγεία και θα επανεξετάζονται τακτικά”.
Ο κατάλογος των δικαστηρίων που παραμένουν ανοιχτά είναι διαθέσιμος εδώ.