spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΤο νομικό καθεστώς των αμβλώσεων ανά τον κόσμο

Το νομικό καθεστώς των αμβλώσεων ανά τον κόσμο

spot_img
spot_img
spot_img

 

Άμβλωση ή έκτρωση είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως, που διενεργείται σε ηλικία κυήσεως μικρότερης των 24 εβδομάδων και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος. Το διεθνές όριο των 24 εβδομάδων είναι η ελάχιστη ηλικία κυήσεως, που επιτρέπει σε ένα έμβρυο που θα γεννηθεί να είναι βιώσιμο, αλλά το παραπάνω χρονικό όριο διαφοροποιείται σε κάθε κράτος.

Οι ηθικές και νομικές παράμετροι της τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης επικεντρώνονται στο κατά πόσο το έμβρυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως άνθρωπος και ως εκ τούτου η άμβλωση ως ανθρωποκτονία.Ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα του δικαιώματος της εγκύου να διαθέτει το σώμα της όπως αυτή νομίζει, δηλαδή το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Το πρόβλημα της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων έχει απασχολήσει για πολλές δεκαετίες τους επιστημονικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς φορείς. Παρακάτω αναλύεται συνοπτικά το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.

Τα ακόλουθα στοιχεία δημοσιεύονται σε ψηφιακό χάρτη από το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων (Center for Reproductive Rights) το οποίο λειτουργεί από το 1998 και δημοσιεύει ετησίως τα σχετικά νομικά στοιχεία με σκοπό την σύγκριση των ειδικών συνθηκών παγκοσμίως.

 

ΕΛΛΑΔΑ
Στο ελληνικό δίκαιο η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης τυποποιείται στο άρθρο 304 του Ποινικού Κώδικα στα εγκλήματα κατά της ζωής και προϋποτίθεται ρητά η συναίνεση της εγκύου καθώς και η συναίνεση ενός από τους γονείς, εάν η έγκυος είναι ανήλικη.

ΗΠΑ
Στο Ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, το δίκαιο της άμβλωσης προσδιορίζεται σε πολιτειακό επίπεδο και διαφέρει σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία. Σε ορισμένες πολιτείες ισχύουν εξαιρετικά περιοριστικοί νόμοι, που επιβάλλουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση και σε άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως μακρές περιόδους αναμονής πριν την διακοπή της κύησης, υποχρεωτική υποβολή σε εξέταση με υπέρηχο και υποχρεωτική συμβουλευτική από κοινωνικούς λειτουργούς κατά της άμβλωσης. Επίσης, προβλέπονται αυστηρές προϋποθέσεις για τους υγειονομικούς φορείς που πραγματοποιούν αμβλώσεις, ενώ δεν παρέχεται δωρεάν κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη εκτός από τις περιπτώσεις του βιασμού, της αιμομιξίας ή της διακινδύνευση της ζωής της εγκύου.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Η άμβλωση επιτρέπεται σε περιπτώσεις σοβαρής βλάβης της υγείας του εμβρύου ή της εγκύου.

ΚΙΝΑ
Η κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει προγράμματα υποχρεωτικής διακοπής της κύησης, υπαγορεύοντας τις αναπαραγωγικές επιλογές των πολιτών, κατά παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 ΑΦΡΙΚΗ
Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, όπως στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Νιγηρία, η άμβλωση είναι νόμιμη, μόνο εφόσον πραγματοποιείται για να αποτρέψει κίνδυνο ζωής ή βλάβης της σωματικής υγείας της εγκύου, κατ’ αποκλεισμό των περιπτώσεων βιασμού ή άλλων εγκλημάτων, ενώ και τα μέσα προγεννητικού ελέγχου για τον έλεγχο της υγείας του εμβρύου είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ωστόσο, σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες η άμβλωση απαγορεύεται ρητά δια νόμου.

spot_img

Lawjobs