spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΔίωξη κατά παντός υπευθύνου στην Cosmote

Δίωξη κατά παντός υπευθύνου στην Cosmote

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου στην Cosmote, επειδή η εταιρεία αρνήθηκε να κοινοποιήσει τα στοιχεία κατόχου κινητού, σε βάρος του οποίου είχε γίνει καταγγελία για απειλητικά μηνύματα.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως για δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, υπόθαλψη εγκληματία και απόκρυψη στοιχείων.

Η Cosmote επικαλέστηκε για την άρνησή της τις ανεξάρτητες αρχές για τις Επικοινωνίες και τα Προσωπικά Δεδομένα.

Η εισαγγελία βασίστηκε στην πρόσφατη γνωμοδότηση Σανιδά, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες υποχρεούνται να κοινοποιούν στοιχεία κατόχων κινητών και ηλεκτρονικών μέσων ακόμη και για πλημμεληματικές πράξεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εν λόγω αίτημα «δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών».

«Το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας» σημειώνει η Cosmote.

Επίσης σημειώνει ότι η γνωμοδότηση Σανιδά «αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου» «χωρίς ωστόσο να παράγει δίκαιο και να δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας», ενώ η ΑΔΑΕ «έχει ζητήσει από την Cosmote να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Cosmote βρίσκεται μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο όπου, ό,τι και να κάνει, θα κατηγορηθεί ότι παρανομεί, βρισκόμενη στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών», προσθέτει η εταιρεία.

Στο νομικό αδιέξοδο αναφέρθηκε, επίσης, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ζητούν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών «χωρίς την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας».

Η γνωμοδότηση Σανιδά «αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου» (Ν.2225/1994 και ΠΔ 47/2005)» αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρ. Λαμπρινόπουλος έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Απ. Σταύρου με την οποία αντικρούει τη γνωμοδότηση Σανιδά.

Η ΑΔΑΕ υπενθυμίζει ότι η διάταξη περί απορρήτου του άρθρου 19 του Συνάγματος που εγγυάται ότι «το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλον τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο» έχει απόλυτο χαρακτήρα και δεν εξαρτάται από την έκδοση εκτελεστικού νόμου.

spot_img

Lawjobs