Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ

Με τη συμμετοχή του Γ. Σακελλαρίδη, Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος

0

Μια διεθνής αντιπροσωπεία Διευθυντών και Διευθυντριών Τμημάτων της Διεθνούς Αμνηστίας από διάφορες χώρες (μεταξύ των οποίων και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του ελληνικού τμήματος) θα συμμετάσχει την επόμενη βδομάδα σε αποστολή στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας θα δώσει συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η αποστολή έχει ως στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων των πολιτικών που υλοποιούνται στα σύνορα, ενάντια στο δικαίωμα στο άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής «Παραμείνετε στο Μεξικό» [Remain in Mexico], και της πρόσφατης επέκτασής της μέσω της κατασκευής μυστικών αυτοσχέδιων δικαστηρίων σε σκηνές, στις οποίες γίνονται ακροάσεις εκατοντάδων περιπτώσεων κάθε μέρα χωρίς φυσική παρουσία. Η αντιπροσωπεία θα είναι στο Brownsville, στο Τέξας την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, όπου θα δεχτεί ερωτήσεις και θα ενημερώσει τον τύπο με τηλεδιάσκεψη στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Θα έχει συναντηθεί προηγουμένως με μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Τιχουάνα και με φορείς παροχής νομικής βοήθειας στο Brownsville. Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπεία θα διασχίσει τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στο Matamoros, στο Μεξικό, για να μιλήσει με οικογένειες και άλλους/ες που έχουν πληγεί από την πολιτική «Παραμείνετε στο Μεξικό».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ήδη τεκμηριώσει το φάσμα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον ατόμων που ζητούν άσυλο στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ. Το 2018, η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μεξικό δεν είναι ασφαλής χώρα για τους αιτούντες/σες άσυλο και ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία υπόκεινται συνήθως σε διαδικασία κράτησης και απέλασης. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταθέσει ένα υπερασπιστικό υπόμνημα (amicus brief) σε μια υπόθεση που αμφισβητεί την πολιτική «Παραμείνετε στο Μεξικό», σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμείνουν στο Μεξικό ενώ ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τοποθετηθεί ενάντια στην πιο πρόσφατη απαγόρευση ασύλου, η οποία εμποδίζει τους ανθρώπους που ταξίδεψαν μέσω τρίτων χωρών αναζητώντας ασφάλεια στις ΗΠΑ, από την δυνατότητα ασύλου στη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει τις νέες συμφωνίες ασύλου με την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα ως χλευαστικές του δικαιώματος αιτήματος ασύλου. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η Διεθνής Αμνηστία θα επιδιώξει την πρόσβαση στα μυστικά «λιμενικά δικαστήρια» στο Brownsville του Τέξας, μετά από αντίστοιχη προσπάθεια τον Σεπτέμβριο.