Έκκληση Χάγης για απόδοση δικαιοσύνης στο Νταρφούρ

0

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο – Οκάμπο ζήτησε από τους πολίτες του κόσμου να «λύσουν τη σιωπή» τους και να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους για να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι φερόμενοι ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Σε συνέντευξη τύπου στον Καναδά ο Αργεντινός εισαγγελέας τόνισε ότι είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη σύλληψη των υπόπτων. Επανέλαβε, επίσης, το αίτημά του για σύλληψη του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν υπουργού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Σουδάν, Αχμέντ Μουχάμαντ Χαρούν, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Νταρφούρ εάν δε συλληφθεί ο Χαρούν», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.

Ο Μορένο – Οκάμπο, ο οποίος εκφώνησε ομιλία σε διεθνές συνέδριο για την πρόληψη των γενοκτονιών, στο Μόντρεαλ του Καναδά, επεσήμανε ότι υπάρχουν στο Νταρφούρ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε άθλιους καταυλισμούς και χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στην επαρχία του Νταρφούρ, οι οποίες ξέσπασαν το 2003.
Ο Μορένο – Οκάμπο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Σουδάν να προχωρήσει στη σύλληψη των υπόπτων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το Σουδάν απάντησε λέγοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να διώξει ποινικά τους φερόμενους ως υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, διότι η σουδανική κυβέρνηση δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης.

Σχόλια