Γερμανία: Δικαστική δικαίωση του Προέδρου της χώρας που αποκάλεσε τους νεοναζί “τρελούς’’

0

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δικαίωσε τον πρόεδρο της χώρας, Γιοάχιμ Γκάουκ καθώς όπως έκρινε, δεν υπερέβη τις εξουσίες του όταν χαρακτήρισε «τρελούς» τους διαδηλωτές του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) το 2013.

Η διαμάχη μεταξύ του κ. Γκάουκ και των νεοναζιστών άρχισε μετά τις διαδηλώσεις που οργάνωσε το NPD σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία ενός κέντρου στο Βερολίνο που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος στην ομιλία του έξω από κέντρο υποδοχής δήλωσε: «Χρειαζόμαστε πολίτες που θα βγουν στο δρόμο για να δείξουν σε αυτούς τους τρελούς ποια είναι τα όριά τους»
Μετά από τη δήλωση αυτή, το NPD προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και δεν διατηρεί την πολιτική ουδετερότητά του.

Στην απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, δικαίωσε τον κ. Γκάουκ, καθώς έκρινε ότι απλώς «υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι και ζήτησε να υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών απόψεων, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει».

Έτσι, οι δικαστές έκριναν ότι οι επίμαχες δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2013 δεν καταπατούν τα δικαιώματα του κόμματος και πως «Ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει μόνος του πώς σκοπεύει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκάουκ, ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γερμανία, εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 88% αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
.
 

Σχόλια