ΗΠΑ: Αποζημίωση για το θάνατο 23χρονου από αστυνομικά πυρά

0

Αποζημίωση ύψους 3.2 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλει η αστυνομία της Νέας Υόρκης στους συγγενείς του Σιν Μπελ, άοπλου αφροαμερικανού, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών την ημέρα που επρόκειτο να παντρευτεί το 2006.
Με αυτόν τον συμβιβασμό επιλύεται η μήνυση που είχε καταθέσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο η οικογένεια του 23χρονου θύματος. Ο διακανονισμός επικυρώθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή, ενώ άλλοι δύο άνδρες που δέχθηκαν πυρά αστυνομικών και τραυματίστηκαν στο ίδιο επεισόδιο, την 25η Νοεμβρίου 2006, ο Τζόσεφ Γκουσμάν και ο Τρεντ Μπένεφιλντ, θα λάβουν τρία εκατομμύρια δολάρια και 900.000 δολάρια αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του δήμου Νέας Υόρκης εξέφρασε “τη λύπη του για την απώλεια ζωής σε αυτή την τραγική υπόθεση, και τα βαθύτατα συλλυπητήριά του” στους οικείους του θύματος.
Ο 23χρονος και οι δύο φίλοι του δέχθηκαν μαζικά πυρά από αστυνομικούς καθώς έφευγαν με αυτοκίνητο από νυχτερινό κέντρο, μερικές ώρες πριν το γάμο του. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε ενώ διέταξαν τον οδηγό του να το ακινητοποιήσει και ότι νόμιζαν πως ο Μπελ ήταν οπλισμένος.
Η νεκροψία, πάντως, έδειξε ότι στο σώμα του Μπελ βρέθηκαν πάνω από 50 τραύματα από σφαίρες, ενώ ο θάνατός του με αυτόν τον τρόπο προκάλεσε διαδηλώσεις και κατηγορίες ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι υπερβολικά επιρρεπής στη χρήση όπλων σε επεισόδια στα οποία δεν εμπλέκονται λευκοί.
Οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία αθωώθηκαν τον Απρίλιο του 2008, ενώ τον Φεβρουάριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να διωχθούν οι τρεις αστυνομικοί για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων.

Σχόλια