Ιστορική απόφαση: Νόμιμος ο γάμος ομοφυλοφίλων σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ

0

 

Νόμιμοι είναι πλέον οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σε ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Σε μια υπόθεση, που αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ποιο σημαντική των τελευταίων ετών, πέντε από τους εννέα δικαστές προσδιόρισαν ότι το δικαίωμα στην ισότητα στον γάμο κατοχυρώνεται από το πλαίσιο περί ίσης προστασίας, σύμφωνα με την 14η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος.

Η υπόθεση, γνωστή ως Obergefell κατά Hodges, έρχεται σε συνέχεια πολυετών αγώνων από ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, έπειτα από πληθώρα δικηγόρων που ενεπλάκησαν στις επιμέρους υποθέσεις αλλά και ομόφυλων ζευγαριών που ανέμεναν πολλά έτη για την δική τους δικαίωση.

«Το Σύνταγμα υπόσχεται ελευθερία για όλους μέσα από την εμβέλειά του, μια ελευθερία που περιλαμβάνει ορισμένα ειδικά δικαιώματα που επιτρέπουν σε πρόσωπα, μέσα σε ένα νόμιμο χώρο, να προσδιορίσουν και να εκφράσουν την ταυτότητά τους», σημείωσε ο Δικαστής Kennedy, εκφράζοντας την πλειοψηφία.