Ρωσία: Αγωγή δημοσιογράφου κατά της FSB

0

Αγωγή κατά της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), διαδόχου της Κα Γκε Μπε, υπέβαλε η 23χρονη δημοσιογράφος του εβδομαδιαίου περιοδικού New Times Νατάλια Μοράρ, χαρακτηρίζοντας παράνομη την απαγόρευση εισόδου, που της έχει επιβληθεί στη Ρωσία.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι στη θέση εργασίας μου και να εκπληρώνω τις εργασιακές μου υποχρεώσεις», δήλωσε η ενάγουσα, στη ρωσική υπηρεσία του BBC.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2007 η μολδαβικής καταγωγής Νατάλια Μοράρ, μετά την προσγείωσή της στο αεροδρόμιο της Μόσχας, Νταμαντιέντοβο, επιστρέφοντας από αποστολή της στο Ισραήλ, απελάθηκε στο Τσισινάου της Μολδαβίας, χωρίς να της επιτραπεί η είσοδος στη Ρωσία.

Από το εκεί ρωσικό προξενείο ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί επ’ αορίστω να περάσει τα ρωσικά σύνορα βάσει του νόμου, που απαγορεύει την είσοδο σε άτομα, που απειλούν την ασφάλεια ή την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας και την υγεία των πολιτών της.

Η δημοσιογράφος θεωρεί ότι η απαγόρευση σχετίζεται άμεσα με την επαγγελματική της δραστηριότητα και με το τελευταίο της άρθρο στο περιοδικό για το «μαύρο ταμείο του Κρεμλίνου».

Δήλωσε, δε, ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να πληροφορηθεί το αιτιολογικό και να πετύχει άρση της απαγόρευσης στην ακροαματική διαδικασία, που ξεκινά στις 17 Μαρτίου. «Κατανοώ πλήρως ότι πρόκειται για αγωγή κατά της FSB και μάλιστα δεν μπορώ να θυμηθώ παρόμοιες υποθέσεις, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πού θα καταλήξει αυτή η δύσκολη αντιπαράθεση», δήλωσε η Μοράρ.

Σχόλια