Σρι Λάνκα: Αντισυνταγματική η αποπομπή ανωτάτης δικαστικού

0

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Βουλή στερείται της δικαιοδοσίας να ερευνήσει τις καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των ανώτατων δικαστών και άρα υπήρξε χωρίς νόμιμο έρεισμα η διαδικασία αποπομπής της Bandaranayake, της πρώτης γυναίκας Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη χώρα.

Η αίτηση αποπομπής της δικαστικού είχε υποβληθεί από το κυβερνόν κόμμα στις 6 Νοέμβρη, με το επιχείρημα της υπέρβασης εξουσίας. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της Bandaranayake έκαναν λόγο για πολιτικές επεμβάσεις στη δικαιοσύνη και κάμψη της αρχής ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος. Η Bandaranayake τελικά αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα, αφού κοινοβουλευτική επιτροπή έκρινε πως η δικαστής είχε παραλήψει να δηλώσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

Με την 27σέλιδη απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως η διαδικασία αποπομπής της Bandaranayake υπήρξε αντίθετη στο Σύνταγμα, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος της κρίθηκαν από αναρμόδιο όργανο. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο άφησε αιχμές για την κρίση της διαφοράς από επιτροπή του Κοινοβουλίου αντί αρμόδιας δικαστικής επιτροπής.

Σχόλια