Το ΕΔΑΔ για την ιρλανδική νομοθεσία κατά των αμβλώσεων

0

Κατά των δικαιωμάτων των γυναικών στρέφεται η ιρλανδική νομοθεσία για τις αμβλώσεις σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση αφορά συγκεκριμένη περίπτωση γυναίκας που κατέφυγε στη Βρετανία για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Η συγκεκριμένη γυναίκα, που βρισκόταν σε ανάρρωση από σπάνια μορφή καρκίνου, ήθελε να κάνει έκτρωση επειδή φοβόταν ότι η ασθένεια θα υποτροπίαζε εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Ενώ, λοιπόν, η ιρλανδική νομοθεσία επιτρέπει τη διακοπή εγκυμοσύνης όταν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί στην απαραίτητη επέμβαση στη χώρα της και αναγκάστηκε να καταφύγει στη Βρετανία.
Ενώπιον του ΕΔΑΔ είχαν προσφύγει ακόμη δύο γυναίκες που υποστήριξαν ότι μετά από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν στη Βρετανία και την επιστροφή τους στην Ιρλανδία υπέστησαν επιπλοκές και στιγματίστηκαν από την κείμενη νομοθεσία στη χώρα τους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους, ενώ δεν αποκλείεται από τη δικαίωση της πρώτης εκ των τριών να προκύψει και αλλαγή της περί αμβλώσεων νομοθεσίας της Ιρλανδίας.

Σχόλια