Αγοραπωλησίες και παράνομες υιοθεσίες παιδιών μέσω Facebook και Yahoo!

0

Αποκαλυπτικά και τρομακτικά στοιχεία παρουσιάζει έρευνα του δημοσιογραφικού πρακτορείου Reuters, για περιστατικά αγοραπωλησιών και παράνομων υιοθεσιών παιδιών μέσω διαδικτυακών αγγελιών, σε μέσα όπως το Facebook και το Twitter.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ, όπου πολλά παιδιά από χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, υιοθετούνται από αμερικανικές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ανάδοχοι γονείς το μετανιώνουν και με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό –όπως το επιτρέπει ο νόμος- «μεταβιβάζουν» τα παιδιά σε τρίτους, παρότι στο νέο αυτό περιβάλλον ενδέχεται να υποστούν βία και κακοποίηση.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, περίπου ένα παιδί την εβδομάδα βγαίνει σε διαδικτυακή αγγελία, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 6 – 14 ετών και έχουν υιοθετηθεί κυρίως από το εξωτερικό, από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Αιθιοπία, η Ουκρανία κλπ. Υπολογίζεται δε, ότι στον παγκόσμιο ιστό υπάρχουν αναρτημένες περισσότερες από 5.000 αγγελίες γονέων που θέλουν να ξεφορτωθούν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι από τα 243.000 παιδιά που έχουν υιοθετήσει οι Αμερικανοί από το εξωτερικό, από το 1990 έως σήμερα, περίπου τα 24.000 έχουν αλλάξει σπίτι, με καταστροφικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα του πρακτορείου, «Μέσω του Yahoo! και του Facebook, ανεπιθύμητα παιδιά αλλάζουν χέρια σε μια εντελώς παράνομη αγορά, με την πρακτική της «ιδιωτικής μετεγκατάστασης» ακριβώς όπως ισχύει για τα κατοικίδια ζώα».

Να σημειωθεί τέλος, ότι το Yahoo!, μόλις πληροφορήθηκε την έρευνα του Reuters, προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας, μέσω της οποίας γίνονταν οι επίμαχες συνεννοήσεις.
Το Facebook ωστόσο, διατηρεί ακόμη την αντίστοιχη υπηρεσία του, ανακοινώνοντας, ότι πρόκειται για πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιείται κάθε είδους επικοινωνία.
 

Σχόλια