Έρευνα της ACLU για την παρακολούθηση υπόπτων από την αστυνομία μέσω κινητών τηλεφώνων

0

Ευρέως διαδομένη είναι στην αμερικανική αστυνομία η πρακτική της παρακολούθησης των κινήσεων υπόπτων μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού των κινητών τους τηλεφώνων, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης ACLU (American Civil Liberties Union). Η οργάνωση αποκάλυψε ότι τη νέα αυτή τεχνολογική δυνατότητα αξιοποιούν όχι μόνον οι ομοσπονδιακές μυστικές υπηρεσίες αλλά και τοπικές αστυνομικές αρχές, σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Ο εντοπισμός υπόπτων μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού των κινητών τηλεφώνων είναι μια μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής και –κατά την αστυνομία- αποτελεσματική σε υποθέσεις απαγωγών, απειλών αυτοκτονίας ή αστυνομικών ερευνών για δολοφονίες ή εγκλήματα ναρκωτικών. Μελετώντας στοιχεία από 205 αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ, η ACLU διαπίστωσε ότι η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως, όχι όμως πάντοτε νομότυπα. Ειδικότερα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχε εκδοθεί προηγούμενο ένταλμα για την αποκάλυψη των στοιχείων επικοινωνίας του υπόπτου, αλλά το ζήτημα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων οργάνων.

Στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό των υπόπτων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, οι αστυνομικές αρχές έχουν την συνεργασία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες ορίζουν οι ίδιες τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποκαλύψουν τα αντίστοιχα δεδομένα. Η συνταγματικότητα της παρακολούθησης του υπόπτου μέσω του σήματος GPS του κινητού του τηλεφώνου είναι οριακή, ειδικά υπό το φως απόφασης του Ιανουαρίου, στην οποία το Supreme Court έκρινε ότι η προσκόλληση συσκευής GPS στο αυτοκίνητο υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών συνιστούσε αδικαιολόγητη έρευνα, η οποία απαγορεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα. Όπως άλλωστε επεσήμαναν και οι ερευνητές της ACLU «η πρακτική αυτή έχει γίνει πλέον αστυνομική συνήθεια και η τεχνολογία διαρκώς ξεπερνά τους νόμους».

 

Σχόλια