ΗΠΑ: Καταδίκη της Apple για συμφωνίες ελέγχου τιμών των e-books

0

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε, ότι η Apple παραβίασε τους κανόνες περί αθέμιτου ανταγωνισμού, επηρεάζοντας καίρια τη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books), μέσω σύναψης σχετικών συμφωνιών με διάφορους εκδότες.
Την υπόθεση ήγειρε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πριν περίπου ένα χρόνο. Η Apple κατηγορήθηκε για αθέμιτες συμφωνίες διαμόρφωσης τιμολογιακής πολιτικής με πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους.
Ειδικότερα, οι αρμόδιες αρχές κατηγόρησαν την Apple, ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της διάθεσης του iPad στην αγορά, διαμόρφωσε το κλίμα μεταξύ των μεγαλοεκδοτών, ώστε να αυξηθεί η τιμή των e-books, πάνω από τα 9.99 δολάρια, τιμή την οποία είχε ήδη ορίσει η Amazon, για τα αντίστοιχα προϊόντα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι εκδότες προχώρησαν σε συμβιβασμούς, ωστόσο η δημοφιλής τεχνολογική εταιρεία επέμεινε, ότι δεν υπήρχε τίποτα επιλήψιμο στις πρακτικές της.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η Apple κρίθηκε ένοχη για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως η εξασφάλιση ειδικών εκπτώσεων από τους εκδοτικούς οίκους και τοποθέτηση καταχρηστικών ρητρών στις σχετικές συμφωνίες. «Οι κατήγοροι απέδειξαν, ότι η Apple ήρθε σε συμφωνία με μεγάλους αμερικανούς εκδότες, προκειμένου ν’ ανεβάσει τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων», αναφέρει η δικαστής Denise Cote στην απόφασή της.
Τέλος, σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει νέα δίκη, για τον καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων, που θα κληθεί να καταβάλει η τεχνολογική εταιρεία.