Κακόβουλο λογισμικό που παρακολουθεί τους χρήστες ανακάλυψε η Kaspersky

0

Το κακόβουλο λογισμικό “Flame” χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές μία από τις πιο σοβαρές και σύνθετες διαδικτυακές απειλές που έχουν συναντήσει.

Το “Flame” δεν προκαλεί βλάβες στον υπολογιστή, λειτουργεί όμως συλλέγοντας μεγάλο όγκο ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτό γίνεται υπογείως, δηλαδή από τη στιγμή που η συσκευή του χρήστη θα μολυνθεί, το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει την δράση του αποτυπώνοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα, καταγράφοντας συνομιλίες ή αποθηκεύοντας τα πλήκτρα που πατά ο χρήστης στο πληκτρολόγιο. Από το λογισμικό φαίνεται να έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής περίπου 600 στόχοι, μεταξύ άλλων ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι αναλυτές της Kaspersky Labs πιθανολόγησαν ότι το λογισμικό δημιουργήθηκε κατ’ εντολή κάποιας κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο κώδικάς του είναι ογκώδης και αρκετά προσεγμένος για να είναι έργο κάποιου μεμονωμένου δράστη ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Υπάρχουν τρία είδη “παικτών” που δημιουργούν κακόβουλο λογισμικό: οι χάκερ-ακτιβιστές, οι δράστες ηλεκτρονικού εγκλήματος και τα κράτη. Το λογισμικό “Flame” δεν προορίζεται για να υποκλέπτει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ διαφέρει αρκετά και από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι χάκερ-ακτιβιστές. Αποκλείοντας λοιπόν αυτές τις δύο κατηγορίες καταλήγουμε ότι πιθανότητα το λογισμικό είναι έργο της τρίτης κατηγορίας», σχολίασε ο αναλυτής της Kasperky, Vitaly Kamluk. 

Σχόλια