Λουκέτα, πρόστιμα και συστάσεις από την Ε.Ε. σε δεκάδες ιστοσελίδες με ringtones για κινητά τηλέφωνα

0

Το κλείσιμο 54 ιστοσελίδων με μελωδίες (ringtones) για κινητά τηλέφωνα και την τροποποίηση των διαφημίσεων άλλων 150 επέβαλε η Επιτροπή Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχου η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008 και πέρασε από κρησάρα 301 ιστοσελίδες αυτού του είδους. Όπως διαπιστώθηκε, οι παραπάνω ιστοσελίδες παραβίαζαν το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών. Το συνολικό ύψος της απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 691 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η έρευνα της Ε.Ε. συμπεριέλαβε τα 27 κράτη-μέλη, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε 9 εταιρίες στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων η Telecom Italia και ο τοπικός κλάδος της Vodafone. Μεταξύ των δικτυακών τόπων που ελέγχθηκαν ήταν και 8 ελληνικοί. Από αυτούς, οι 6 διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το κοινοτικό δίκαιο για την προστασία των καταναλωτών.
Οι επίμαχες ιστοσελίδες εξαπατούσαν κυρίως παιδιά και εφήβους. «Οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να πέφτουν θύματα εξαπάτησης, όπως παραπλανητικών διαφημίσεων που τους δελεάζουν να “κατεβάσουν” ringtones τα οποία πιστεύουν ότι είναι δωρεάν», σχολίασε η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κατανάλωση, Μεγκλένα Κούνεβα, η οποία κάλεσε τους γονείς να προσέχουν περισσότερο τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους.

Σχόλια