Αθωωτική απόφαση για τους δύο αρχιτέκτονες του εργοστασίου της Ρικομέξ

0

Ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου όταν ανακοινώθηκε η αθωωτική απόφαση για τους αρχιτέκτονες Ν.Σχολίδη και Αλ.Δόβα, οι οποίοι κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στην υπόθεση της κατάρρευσης του κτιρίου της Ρικομέξ, που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο αρχιτέκτονες δεν είχαν ευθύνη για τις κατασκευαστικές προσθήκες που έγιναν στο κτίριο, το οποίο, ούτως ή άλλως είχε πρόβλημα στατικότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Λεοντή, η κατάρρευση του κτιρίου ήταν μια κακή συγκυρία, ενώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθω την ηθική υποχρέωση να σας πω ότι βασανιστήκαμε πολύ. Δεν είχαμε όμως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή των κατηγορουμένων. Πιστεύω η απόφασή μας να είναι κοντά στην πραγματικότητα.»

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό οι δυο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή κατά μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμέλημα).

Κατά εκείνης της απόφασης ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο.

Σχόλια