Οι νέες ρυθμίσεις του ΚΟΚ

0

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την κυβερνητική επιτροπή ο αναθεωρημένος κώδικας οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει αύξηση των προστίμων της τάξεως του 16-25% για τις οδικές παραβάσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων σε δρόμους αυξημένης κίνησης, ενώ παράλληλα μειώνει τα πρόστιμα σε παραβάσεις που δεν επηρεάζουν την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις βασικότερες ρυθμίσεις του νέου ΚΟΚ, προβλέπεται διπλασιασμός των προστίμων για παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση STOP και μη παραχώρηση προτεραιότητας, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, διενέργεια αυτοσχέδιων αγώνων, παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης, μη χρήση προστατευτικής ζώνης και κράνους.

Επίσης, πενταπλασιάζεται το πρόστιμο για κατάληψη χώρου στάθμευσης ΑΜΕΑ και δεκαπλασιάζεται το πρόστιμο για παράλειψη τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων από εργολάβους.

Παράλληλα, επιβάλλεται η χρήση ζώνης ασφαλείας σε οδηγό και συνοδηγό, στους επιβάτες των ΚΤΕΛ και στους συνοδηγούς των ταξί, ενώ αυξάνεται το όριο ταχύτητας στις εθνικές οδούς.

Σχόλια