Το 2018, η Meta Platforms Ireland παρουσίασε τους νέους όρους χρήσης του Facebook στους χρήστες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συγκατάθεση στους εν λόγω όρους απαιτείται προκειμένου να εγγραφείτε ή να αποκτήσετε πρόσβαση στους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες που παρέχει η Facebook. Ο κ. Maximilian Schrems, χρήστης του Facebook και ακτιβιστής στον τομέα της προστασίας των δεδομένων, αποδέχτηκε τους εν λόγω όρους. Ισχυρίζεται ότι δέχεται τακτικά διαφημίσεις που απευθύνονται σε ομοφυλόφιλους και προσκλήσεις σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Υποστηρίζει δε ότι οι εν λόγω διαφημίσεις δεν βασίζονται άμεσα στον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά βασίζονται σε ανάλυση των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του.
Δυσαρεστημένος με την επεξεργασία των δεδομένων του, την οποία θεωρεί ότι είναι
παράνομη, ο κ. Schrems προσέφυγε ενώπιον των αυστριακών δικαστηρίων. Στη συνέχεια, με την ευκαιρία δημόσιας συζήτησης, αναφέρθηκε δημοσίως στην ομοφυλοφιλία του, αλλά δεν δημοσίευσε τίποτα στο προφίλ του στο Facebook.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας απευθύνεται και ρωτά το Δικαστήριο ως προς την ερμηνεία του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ).
Ρωτά το Δικαστήριο αν ένα δίκτυο όπως το Facebook μπορεί να αναλύει και να επεξεργάζεται όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, χωρίς χρονικό περιορισμό, για τους σκοπούς της στοχευμένης διαφήμισης. Επιπλέον, ρωτά το Δικαστήριο αν η δήλωση που κάνει ένα πρόσωπο σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στο πλαίσιο μιας συζήτησης σε πάνελ επιτρέπει την επεξεργασία άλλων δεδομένων που αφορούν το θέμα αυτό για τους σκοπούς της προσφοράς σε αυτόν στοχευμένης διαφήμισης.
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, ο γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος προτείνει να αποφανθεί το Δικαστήριο ότι ο ΓΚΠΔ απαγορεύει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους σκοπούς της στοχευμένης διαφήμισης, χωρίς περιορισμό ως προς τον χρόνο. Το αιτούν δικαστήριο πρέπει να εκτιμήσει, βάσει, μεταξύ άλλων, της αρχής της αναλογικότητας, τον βαθμό στον οποίο κατά πόσον η περίοδος διατήρησης των δεδομένων και ο όγκος των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία δικαιολογούνται, λαμβανομένων υπόψη των νόμιμο σκοπό της επεξεργασίας των δεδομένων αυτών για τους σκοπούς της εξατομικευμένης διαφήμισης.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι, με την επιφύλαξη των πραγματικών περιστατικών που θα διαπιστώσει το Ανώτατο Αυστριακό Δικαστήριο, ότι το γεγονός ότι ο κ. Schrems προέβη σε δήλωση σε πλήρη συνείδηση σχετικά με το δικό του σεξουαλικό προσανατολισμό του κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης μπορεί να συνιστά πράξη με την οποία «προδήλως κατέστησε δημόσια» τα δεδομένα αυτά κατά την έννοια του ΓΚΠΔ. Υπενθυμίζει ότι ενώ τα δεδομένα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό εμπίπτουν σε την κατηγορία των δεδομένων που απολαμβάνουν ιδιαίτερης προστασίας και των οποίων η επεξεργασία απαγορεύεται, η απαγόρευση αυτή δεν δεν ισχύει όταν τα δεδομένα δημοσιοποιούνται προδήλως από το υποκείμενο των δεδομένων. Ωστόσο, η θέση αυτή δεν επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων αυτών για τους σκοπούς της εξατομικευμένης διαφήμισης.