ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΔελτίο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας(11.1.2010)

Δελτίο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας(11.1.2010)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνήλθε, στις 8 Ιανουαρίου 2010, στην Φλώρινα, υπό την προεδρία του Πρόεδρου του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Παξινού αποφάσισε:
1) Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη επιδεινώνεται, τα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους αντί να μειώνονται, αυξάνονται, οι δε συνθέσεις των δικαστηρίων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά πρωτοδικεία, δύσκολα συμπληρώνονται (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρωτοδικείο της Φλώρινας). Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προβληματική υλικοτεχνική υποδομή, καθιστούν το τοπίο στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης ομιχλώδες και το μέλλον ζοφερό για την εύρυθμη λειτουργία απονομή της Δικαιοσύνης.
Η Συντονιστική Επιτροπή δεν μπορεί να μείνει απαθής και αφού συλλέξει στοιχεία, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την διόρθωση των ημαρτημένων, στο βαθμό που αυτό είναι πλέον εφικτό.
2) Όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε στην περιστολή των δαπανών του Δημοσίου και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ενεργοποιήσουν όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που προβλέπονται για την σύλληψη και πάταξη όσων φοροδιαφεύγουν.
Επιθυμία όλων είναι όλα τα μέτρα να ληφθούν με γνώμονα το καλώς ευνοούμενο δημόσιο συμφέρον και να αποπνέουν φορολογική δικαιοσύνη, σύμφωνα άλλωστε με τη συνταγματική επιταγή. Η συμμετοχή μας στην διαβούλευση με εμπειρογνώμονες , γνώστες των φορολογικών θεμάτων υποδηλώνει την πρόθεσή μας για ουσιαστικό διάλογο αρκεί να αποδειχθεί στην πράξη ότι ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός και ότι οι συνεχείς διαρροές στον τύπο, δεν προέρχονται απο κύκλους του Υπουργείου που αποπροσανατολίζουν και μόνο κακό κάνουν στην όλη προσπάθεια για «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της χώρας.
Η ασφάλεια δικαίου και η φορολογική δικαιοσύνη απαιτούν την ύπαρξη ενός φορολογικού συστήματος με σταθερότητα και σεβασμό της εμπιστοσύνης του πολίτη στο νομοθέτη και στο κράτος.