Αύξηση της χρήσης αλλά και των καταγγελιών στο διαδίκτυο

0

 

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, επτά στους δέκα Έλληνες χρησιμοποιούν το Ίντερνετ (69.7%), και έξι στους δέκα (60,4%) σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με την έρευνα, Web ID της Focus Bari.

Ταυτότητα: Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 12.000 ατόμων, ηλικίας 13-74 ετών, το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 και βάσει αυτής η διείσδυση του Διαδικτύου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της στο νομό Αττικής, φθάνοντας το 76,8%, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 73,7% και την υπόλοιπη Ελλάδα να βρίσκεται – κατά μέσο όρο – στο 61,2%.

Οι Έλληνες χρήστες «σερφάρουν» πλέον, περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, με τον μέσο όρο χρήσης του Ίντερνετ στη χώρα μας να κυμαίνεται στα 135 λεπτά.

Mobility: oι Έλληνες συνεχίζουν να στρέφονται στις φορητές συσκευές.Την τάση του mobile υιοθετούν, κατά κύριο λόγο, οι νέοι ηλικίας 25-44 ετών. 

Συσκευές πρόσβασης: κυρίως χρησιμοποιούνται, ο φορητός υπολογιστής σε ποσοστό (41,9%), το κινητό τηλέφωνο (31,1%), ο σταθερός υπολογιστής (30,2%) και το tablet με 10,8%.

Social Media: Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου παρουσιάζονται επίσης φανατικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 52,4%, κάνει πλέον χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Καταγγελίες – Αναφορές: Παράλληλα με την εξάπλωση της χρήσης, αυξάνονται και οι καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Ίντερνετ. Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών, που υποβλήθηκαν στην Ανοικτή Γραμμή SafeLine στη διάρκεια του 2014, διαμορφώθηκε σε 3.435, ενώ το 2013 οι αναφορές είχαν ανέλθει 3.904.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η SafeLine, στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, η κατηγορία που διακρίνεται από το μεγάλο αριθμό καταγγελιών, είναι αυτή της παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων, με ποσοστό 35%.

Εντυπωσιακό χαρακτηρίζει η SafeLine το εύρημα ότι η κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας, με 20% από 12% το 2013, καταλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών το 2014.

Για πρώτη χρονιά, φέτος, το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το 2013. Στην τρίτη θέση των θεμάτων, που αφορούν το διαδίκτυο και συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες στην Ελλάδα το 2014, βρίσκονται οι οικονομικές απάτες, με ποσοστό 18%.

Τα κοινωνικά δίκτυα, με επικρατέστερο το Facebook, έκαναν – και για το 2014 – ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους, συγκεντρώνοντας σημαντικό όγκο αναφορών. Συγκεκριμένα, το 30% των καταγγελιών το 2014 αφορούσε σε παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Εξ αυτών δε, ο μεγαλύτερος αριθμός αφορούσε στο facebook.  

 

Σχόλια