Δεν εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Βρετανός χάκερ Gary McKinnon

0

Η υπόθεση του McKinnon μετρά ήδη μία δεκαετία, καθότι είχε συλληφθεί από τις Βρετανικές αρχές αρχικά το 2002 και στη συνέχεια το 2005.

Σύμφωνα με την Υπουργό, ο McKinnon αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα πάσχει από κατάθλιψη και από την νόσο Asperger, ενώ σύμφωνα με την σχετική ιατρική γνωμάτευση, ενδεχόμενη έκδοσή του McKinnon στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Ως εκ τούτου, η Th. May, στηριζόμενη στο άρθρο 3 του βρετανικού νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάσει του οποίου απαγορεύονται τα βασανιστήρια, αποφάσισε να μην επιτρέψει την έκδοση του χάκερ, η οποία θα συνιστούσε, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα είδος βασανιστηρίου. Ο McKinnon κατηγορείται ότι εισέβαλε παράνομα σε υπολογιστές της NASA, του Υπουργείου Αμύνης, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού και του Ναυτικού των ΗΠΑ, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική αμερικανική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον McKinnon, προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις αναζητώντας στοιχεία για την ύπαρξη δραστηριότητας αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων και εξωγήινων τεχνολογιών. Σημειώνεται ότι ο McKinnon είχε φτάσει πολύ κοντά στην έκδοση στις ΗΠΑ το 2008, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε αίτημά του περί επανεξέτασης της έκδοσης. Ωστόσο, ο πολυετής δικαστικός έλεγχος της υπόθεσής του από τις βρετανικές αρχές σε συνδυασμό με την κατάσταση της υγείας του, συνέβαλαν στην καθυστέρηση της έκδοσής του στις ΗΠΑ που πλέον αναβάλλεται επ’ αόριστον.