Τουρκία: Εκτός λειτουργίας το YouTube για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ

0

Δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε εκ νέου εντολή προς τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να εμποδίσουν την πρόσβαση στη δημοφιλή ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων, YouTube.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η απαγόρευση, επεβλήθη εκ νέου την Πέμπτη, μετά την κυκλοφορία στο διαδίκτυο ενός βίντεο που προσέβαλε τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι χρήστες που επιχείρησαν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του YouTube τις τελευταίες ημέρες συνάντησαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η πρόσβαση στην εν λόγω ιστοσελίδα έχει αναβληθεί βάσει της αποφάσεως αριθμός 2008/55 του 12ου Ποινικού Δικαστηρίου της Άγκυρας».

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε παρόμοια απόφαση τον Μάρτιο του 2007 εξαιτίας ενός «εικονικού πολέμου» στο YouTube μεταξύ χρηστών από την Τουρκία και την Ελλάδα. Με το εν λόγω βίντεο οι χρήστες των δύο κρατών θέλησαν να διακωμωδήσουν τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Στην Τουρκία, η προσβολή στο πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ τιμωρείται με φυλάκιση. Ομοίως η προσβολή της «τουρκικής ταυτότητας» επισείει ποινή φυλάκισης βάσει του αμφιλεγόμενου άρθρου 301 του ποινικού κώδικα.