spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΗ Επιτροπή επιλέγει τις πρώτες 50 εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες για...

Η Επιτροπή επιλέγει τις πρώτες 50 εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της τεχνολογίας

spot_img

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης στο πλαίσιο του νέου πιλοτικού προγράμματος Women TechEU, το οποίο στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας που διοικούνται από γυναίκες. Η πρόσκληση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για την επιτυχή έκβαση της πρώτης πρόσκλησης Women TechEU. Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων επιβεβαιώνει την ανάγκη να λαμβάνουν στήριξη οι γυναίκες για τις επιχειρήσεις τους στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας στο πρώιμο, και πιο επισφαλές, στάδιο της ανάπτυξής τους. Θα βοηθήσουμε αυτές τις 50 εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες προσφέροντάς τους ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθοδήγησης και δικτύωσης, και θα επεκτείνουμε το εν λόγω πρόγραμμα το 2022.»

Το Women TechEU είναι μια εντελώς νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα προσφέρει επιχορηγήσεις, αξίας 75 000 ευρώ έκαστη, για τη στήριξη των αρχικών σταδίων της διαδικασίας καινοτομίας και της ανάπτυξης της εταιρείας. Προσφέρει επίσης καθοδήγηση και πλαισίωση βάσει του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) για τη γυναικεία ηγεσία, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης σε επίπεδο ΕΕ.

Μετά την αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η Επιτροπή θα υποστηρίξει μια πρώτη ομάδα 50 εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες σε 15 διαφορετικές χώρες. Περισσότερες από 40 εταιρείες εδρεύουν σε κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων το ένα πέμπτο προέρχεται από χώρες διεύρυνσης του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Επίσης, περίπου το ένα πέμπτο εδρεύει σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Οι εταιρείες που προτάθηκαν για χρηματοδότηση έχουν αναπτύξει ανατρεπτικές καινοτομίες αιχμής, σε διάφορους τομείς, από τη διάγνωση σε αρχικό στάδιο και τις θεραπείες για τον καρκίνο, μέχρι τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των εκπομπών μεθανίου. Αφορούν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και η διεύρυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των γυναικών.

Τα έργα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2022 και αναμένεται να διαρκέσουν από 6 έως 12 μήνες. Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα εγγραφούν στο πρόγραμμα για τη γυναικεία ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) προκειμένου να επωφεληθούν από εξατομικευμένες δραστηριότητες πλαισίωσης και καθοδήγησης.

Μετά την πολύ ενθαρρυντική ανταπόκριση σε αυτό το πρώτο πιλοτικό σχέδιο, η Επιτροπή θα ανανεώσει το πρόγραμμα Women TechEU το 2022. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη πρόσκληση θα αυξηθεί σε 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν περίπου 130 επιχειρήσεις (από τις 50 για φέτος). Η πρόσκληση θα δημοσιευτεί το 2022.

Ιστορικό

Η υπερπροηγμένη τεχνολογία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων της Ευρώπης, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας να αποτιμώνται σήμερα σε ποσό που υπερβαίνει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπροηγμένη τεχνολογία.

Με βάση την καινοτομία στον τομέα της μηχανικής και τις επιστημονικές εξελίξεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας τείνουν να έχουν μεγαλύτερους κύκλους Ε&Α και συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και κεφάλαια για να αναπτυχθούν σε σχέση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Για τις περισσότερες υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχουν κατά τα πρώτα χρόνια τους εάν δεν λάβουν τη σωστή στήριξη και επένδυση σε πρώιμο στάδιο. Οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην υπερπροηγμένη τεχνολογία συχνά αντιμετωπίζουν το πρόσθετο εμπόδιο των προκαταλήψεων λόγω φύλου και των στερεοτύπων τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε τομείς όπως η τεχνολογία.

Κάθε γυναίκα που δεν έχει την ευκαιρία να στήσει και να διοικήσει μια εταιρεία τεχνολογίας συνιστά όχι μόνο απώλεια ταλέντων και πολυμορφίας για την Ευρώπη, αλλά και μια χαμένη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη.

Το νέο πρόγραμμα Women TechEU αντιμετωπίζει τούτο το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της καινοτομίας, στηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας, που διοικούνται από γυναίκες, στο πρώιμο και πιο επισφαλές στάδιο της ανάπτυξής τους. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, η ΕΕ επιδιώκει να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των νεοφυών επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες και να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερπροηγμένης τεχνολογίας πιο δίκαιο και με περισσότερη ευημερία.

Το Women TechEU αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων της ΕΕ για την ενίσχυση των καινοτόμων γυναικών. Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν το βραβείο καινοτόμων γυναικών της ΕΕ, φιλόδοξους στόχους προβολής για τις εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στο πλαίσιο του προγράμματος επιτάχυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, μια ισόρροπη από πλευράς εκπροσώπησης των φύλων επιτροπή ΕΣΚ, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στα σχετικά βραβεία προτροπής «Challenges» του ΕΣΚ και έναν πιλοτικό δείκτη για θέματα φύλου και διαφορετικότητας στον τομέα της καινοτομίας για την παρακολούθηση της σημειούμενης προόδου.

Το βραβείο καινοτόμων γυναικών της ΕΕ έλαβε τον αριθμό ρεκόρ των 264 αιτήσεων το 2021, γεγονός που σηματοδοτεί τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες στην Ευρώπη. Το βραβείο τιμά τις γυναίκες πίσω από τις ρηξικέλευθες καινοτομίες της Ευρώπης και επιδιώκει να δημιουργήσει πρότυπα για τις γυναίκες και τα κορίτσια παντού στον κόσμο.

spot_img

Lawjobs