spot_img
spot_img
ΑρχικήthelawyerΟ πραγματικός λόγος που η τεχνητή νοημοσύνη θα σκοτώσει την παραδοσιακή Δικηγορία

Ο πραγματικός λόγος που η τεχνητή νοημοσύνη θα σκοτώσει την παραδοσιακή Δικηγορία

«Είναι ανάξιο εξαιρετικών ανθρώπων να ξοδεύουν ώρες σαν σκλάβοι κατά την εργασία υπολογισμού, η οποία θα μπορούσε ασφαλώς να ανατεθεί σε οποιονδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει μία υπολογιστική μηχανή»

spot_img

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δικηγόροι θυμίζουν πλατύποδες, υπό την έννοια ότι αντιστέκονται πεισματικά στην θεωρία της εξέλιξης.

Είναι λοιπόν περισσότερο γεγονός παρά μυθοπλασία οτι ο κόσμος μας, όπως τον γνωρίζουμε έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 15 χρόνια, με ρυθμούς αυξημένης γεωμετρικής προόδου. Σημαντικό τμήμα των αλλαγών και των άμεσων τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία κυριολεκτικά μας προσεγγίζει όλο και περισσότερο, ανεξαρτήτως του επαγγέλματός μας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι παντού

Αν μπορείτε να συνομιλείτε με το κινητό σας, αυτό αποτελεί τεχνητή νοημοσύνη. Αν το κινητό σας αναγνωρίζει το πρόσωπό σας, αυτή είναι τεχνολογία “κλεμμένη” από ταινίες επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 90, η οποία όμως είναι πλέον κοινός τόπος.

Οι δικηγόροι έχουν δει σημάδια της εξέλιξης εδώ και χρόνια, αλλά πολλοί εξ αυτών εξακολουθούν να υστερούν στην αναγκαία προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, ή μήπως όχι ;

Ο πραγματικός λόγος, που η παραδοσιακή δικηγορία θα χάσει τη συγκεκριμένη μάχη, είναι στην πραξη 15 τρισεκατομμύρια λόγοι. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει 15 τρις ​​δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, ενώ για το 2018 η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Το πρόβλημα συναφώς για τους δικηγόρους είναι ότι αυτά τα τρισεκατομμύρια δεν κατευθυνονται σε εκείνους και ενώ τα μεγέθη φαίνονται εξωπραγματικά, ήδη μηχανές ΤΝ μπορούν να πραγματοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία και τάχιστα το 23% των εργασιών που εκτελούν Δικηγόροι.

Όταν η ΤΝ προσπαθήσει να ασκήσει δικηγορία

Φανταστείτε ότι ένας «άνθρωπος δικηγόρος» μπορεί να χειριστεί όλες τις υποθέσεις στον κόσμο μέσα από την κατάλληλη αξιοποίηση μηχανών τεχνητής νοημοσύνης.

Για έναν άνθρωπο δικηγόρο, χρειάζονται εβδομάδες για να κάνει έρευνα, αλλά η ΤΝ μπορεί να το κάνει σε λίγα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, η ΤΝ δεν κουράζεται, δεν κοιμάται, δεν τρώει ή πίνει καφέ. Στην πραγματικότητα, η ΤΝ μπορεί να παράγει πιο επιτυχημένα αποτελέσματα από έναν μέσο, έμπειρο δικηγόρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντανακλαστικών του κλάδου στην χώρα μας, αναφορικά με τις επερχόμενες συνέπειες της εισροής της ΤΝ, αποτελεί η σύσταση και συγκρότηση διαρκούς επιστημονικής επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2019, με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων στο δικαστικό σύστημα, της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence).

Ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνη ο Gottfried Leibniz, δικηγόρος στο επάγγελμα κατά τον 17ο αιώνα, είχε δηλώσει: «Είναι ανάξιο εξαιρετικών ανθρώπων να ξοδεύουν ώρες σαν σκλάβοι κατά την εργασία υπολογισμού, η οποία θα μπορούσε ασφαλώς να ανατεθεί σε οποιονδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει μία υπολογιστική μηχανή».

Το 1673, όταν ο Leibniz παρουσίασε μία μηχανή τεσσάρων αριθμητικών πράξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε τότε ότι «ο μόνος τρόπος για να διορθώσουμε τη συλλογιστική μας είναι να την κάνουμε τόσο απτή όσο τα μαθηματικά, ώστε να βρίσκουμε το λάθος μας με μια ματιά, ενώ όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ανθρώπων, απλά να υπολογίζουμε ποιός έχει δίκιο!»

 

spot_img

Lawjobs